Zprávy o šesté 12. ledna 2012

12. leden 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Zatím není jasné, jestli a kdy se připojíme k nové smlouvě Evropské unie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zatím není jasné, jestli a kdy se připojíme k nové smlouvě Evropské unie. Ta by zavedla tvrdá pravidla pro hospodaření, aby se v Evropě neopakovala současná dluhová krize. Vicepremiér za TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyvrací informace, že by svým koaličním partnerům ve vládě pohrozil odchodem z kabinetu, pokud dokument nepodpoří.

Václava MAREŠOVÁ:
Omezení možnosti státu zadlužovat se a větší koordinace hospodářské politiky. To má přinést nová unijní smlouva. Platit začne, pokud ji podpoří alespoň 12 členů eurozóny. Česko se k ní může připojit. Nová pravidla se na nás ale budou vztahovat až v okamžiku, kdy přijmeme euro. Hrad potvrdil, že prezident Václav Klaus svůj podpis pod dohodu připojit nechce. V exkluzivním vyjádření pro Radiožurnál prezident řekl, že kvůli této smlouvě a dalším důležitým otázkám by strany vládní koalice měly lépe komunikovat a ne hned ohrozit odchodem z kabinetu.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já jako prezident republiky se nemohu smiřovat s tím, aby jedna politická strana dvakrát za den a půl vyhrožovala odchodem z koalice. Za a) jestli nebudou církevní restituce. Za druhé, jestli nebude podepsána tato evropská smlouva, prostě takhle se politika vést nedá. Já myslím, že je třeba už to straně TOP 09 a zejména panu Schwarzenbergovi říci velmi jasně.

Václava MAREŠOVÁ:
Vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ale zdůrazňuje, že svým koaličním partnerům žádná ultimáta nedává. O podpoře smlouvy se je bude snažit přesvědčit, ne je nutit.

Karel SCHWARZENBERG, vicepremiér, ministr zahraničí /TOP 09/:
Já jsem jen řekl, což je pravda, že kdybychom se odklonili od hlavního proudu, pak by to ode mě vyžadoval pan Sequens. Žádný ultimáta ještě nedávám.

Václava MAREŠOVÁ:
Premiér Petr Nečas chce z diskusí o případné podpoře počkat na finální text dokumentu. Václava Marešová, Radiožurnál.

Nová podoba šumavského národního parku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
O nové podobě šumavského národního parku už je jasno. Do první zóny bude spadat více než čtvrtina jeho rozlohy a dalších 8 procent území parku se připojí v dalších desetiletích. Obce za to dostanou lanovku na Hraničník. Vědcům a ochráncům přírody se návrh nelíbí.

Lucie HUSÁROVÁ:
26,5 procenta celkové rozlohy parku, tak velká bude první zóna. Na její malé části bude možné šetrným způsobem zasahovat, zbytek, 22 procent, bude bezzásahovým územím. Za to, že s touto změnou zónace souhlasily i šumavské obce, kývl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na stavbu lanovky, která spojí českou stranu s lyžařským areálem v Rakousku.

Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí:
Existují odpůrci této stavby a jsou ti, kteří po ní volají. Obce ji vnímají, zejména Jihočeského kraje, jako podmínku svého dalšího rozvoje.

Lucie HUSÁROVÁ:
Ekologové před důsledky stavby lanovky varují.

Edvard SEQUENS, sdružení Calla:
To území je velmi cenné z hlediska lesního, z hlediska ptačího území NATURA, je tam jádrové území výskytu tetřeva.

Lucie HUSÁROVÁ:
Upřesnil Edvard Sequens ze sdružení Calla. Zákon o Šumavě půjde do legislativního procesu do tří týdnů. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Rozruch v Afghánistánu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Incident vyšetříme, případné viníky potrestáme. Slibuje Pentagon v souvislosti s videem amerických vojáků močících zřejmě na mrtvé bojovníky Talibanu v Afghánistánu. Krátký videoklip si našel cestu na Internet a rozhořčil mimo jiné afghánského prezidenta Hamída Karzáího.

Vít POHANKA:
Obsah videa odsoudil ve Washingtonu také například vlivný republikánský senátor John McCain. Problematice ozbrojených sil se jako veterán z Vietnamu dlouhodobě věnuje a jeho slovo má velkou váhu. Stejně tak mluví o nepřípustném porušení etického kódu organizace zasahující se lidská práva, jako třeba Human Rights Watch, Amnesty International a další. V Americe panuje okolo videa velký rozruch. Hlavně v Pentagonu si velmi dobře uvědomují, jak velkou škodu může napáchat. První podobnou lekcí byl pro americké ozbrojené síly už skandál s fotografiemi týraných iráckých zajatců ve věznici Abú Ghrajb u Bagdádu v roce 2004. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Slovensko spekuluje o tom, kolik pravdy je na kontroverzním dokumentu Gorila

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Slovensko spekuluje o tom, kolik pravdy je na kontroverzním dokumentu Gorila. Údajný přepis odposlechů tajné služby má dokazovat rozsáhlou politickou korupci. Šéfové politických stran i státní úředníci se podle spisu Gorila měli nechat zkorumpovat finanční skupinou Penta.

Vojtěch BERGER:
O spisu Gorila se na Slovensku ví už delší dobu, teprve loni před Vánocemi se ale objevil volně dostupný na Internetu. Podle dokumentu se měli před rokem 2006 scházet vrcholní slovenští politici s představiteli finanční skupiny Penta a měli také dostávat provize, například za ovlivnění privatizace státního majetku právě ve prospěch Penty. Zkorumpovat se podle Gorily měla nechat i dosavadní šéfka Fondu národního majetku Anna Bubeníková. Na základě pouhého podezření ji vláda včera odvolala z funkce. Kdyby se informace ze spisu Gorila potvrdily, šlo by o jeden z největších skandálů na Slovensku. V zemi ale panují spíš skeptická očekávání, podle kterých se nic neobjasní a případ se zamete pod koberec. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Embargo na dovoz íránské ropy zavede Evropa asi s půlročním odkladem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Embargo na dovoz íránské ropy zavede Evropa asi s půlročním odkladem. Rozhodnutí padne 23. ledna. 27 chce embargem potrestat Teherán za jeho sporný jaderný program.

Pavel NOVÁK:
Prodleva mezi rozhodnutím o uvalení embarga a začátkem jeho uplatňování má chránit evropské spotřebitele. Na ropě z Íránu jsou totiž značně závislé tři jihoevropské země s velkými hospodářskými problémy. Výpadek v dodávkách ropy by ji ještě více poškodil. Například Řecko dováží čtvrtinu své spotřeby ropy z Íránu. Pro Itálii znamená íránská ropa 13 procent jeho spotřeby a pro Španělsko 10. Půlroční odklad embarga jim má umožnit přeorientovat se na jiné dodavatele. Podle informací z diplomatických kruhů by se také nemělo embargo vztahovat na splácení íránských dluhů vůči evropským subjektům právě prostřednictvím dodávek ropy. Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Právní spory o známky budějovických piv dostaly nový rozměr

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Právní spory o známky budějovických piv mezi Budvarem a jeho americkým rivalem dostaly nový rozměr. Jak upozornily Hospodářské noviny, americká pivovarnická společnost AnheuserBusch koupila budějovický měšťanský pivovar.

Tomáš MEDEK:
Američané se tak dostali k části registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Beer, o které vedou dlouholeté spory s Budějovickým Budvarem. Podle jeho mluvčího Petra Samce ale změna vlastníka měšťanského pivovaru nemění nic na stabilním postavení duševního vlastnictví firmy.

Petr SAMEC, mluvčí Budějovického Budvaru:
To znamená, ochranu známek, ochranu označení původu, a dalších ochranných prvků. Nedotýká se to ani naší právní subjektivity a ani našich obchodních aktivit.

Tomáš MEDEK:
Podle odborníků z branže si AnheuserBusch koupí měšťanského pivovaru připravuje cestu k případné privatizaci národního podniku. Američané se s oběma českými pivovary soudí o ochranné známky už 34 let. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Statistika dopravních nehod za rok 2011

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
707 mrtvých a 3092 těžce zraněných, taková je statistika dopravních nehod za rok 2011. Zatímco počet obětí ve srovnání s rokem 2010 o 46 nižší, počet těžce zraněných vzrostl o 10 procent. Podle Petra Sobotky z policejního prezidia jsou přitom příčiny tragických nehod stále stejné.

Petr SOBOTKA, Policejní prezidium ČR:
Ty hlavní příčiny zůstávají stejné, je to nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu komunikace, to znamená, zatáčka, klesání, sklon vozovky, při kterých zemřelo 125 osob, dále vjetí do protisměru a řidič se plně nevěnoval řízení provozu. Na tyto tři příčiny připadá prakticky asi 44 procent usmrcených osob.

Výstava nazvaná Příběh rytířského řádu Templářů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Templářské artefakty z italských a českých sbírek a také údajný autoportrét Leonarda da Vinciho, to vše je k vidění na výstavě na zámku Zbiroh. Obraz připisovaný Leonardu da Vincimu pochází z roku 1510 a objevený byl teprve před 4 lety. Za hranicemi Itálie je obraz podruhé, v Česku má premiéru.

Martina KLÍMOVÁ:
Údajný autoportrét je na zámku vystavený za mimořádných bezpečnostních opatření. Hlídají ho kamery, čidla a ozbrojené stráže. Podle majitele zámku Jaroslava Páchy také vyžaduje speciální podmínky.

Jaroslav PÁCHA, majitel zámku Zbiroh:
Obraz je za speciálním sklem, jsou tam speciální podmínky a musí se ta místnost stále zvlhčovat, poněvadž přece jenom v Itálii mají skoro 90procentní vlhkost v tom /nesrozumitelné/, takže zvlhčujeme, a naopak chtějí nižší zase teplotu.

Martina KLÍMOVÁ:
Obraz je součástí výstavy nazvané Příběh rytířského řádu Templářů. Pro veřejnost bude přístupná až do 18. března každý den od 9 do 20 hodin. Pro Radiožurnál Martina Klímová, Zbiroh na Rokycansku.

autor: jut
Spustit audio