Zprávy o šesté 12. května 2012

12. květen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Pokus o sestavení vlády v Řecku

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Mandát k vytvoření řecké vlády je v rukou prezidenta, Karolosi Papuliasovi ho po třech nezdařených pokusech o utvoření kabinetu šéfy nejsilnějších řeckých stran předal lídr socialistů Evangelos Venizelos. Poslední pokus o sestavení vlády Národní jednoty Řekové s napětím sledují. Neshoda politiků totiž ještě víc prohlubuje krizi Řecka.

Pavla SMETANOVÁ:
Na zítra na 11 hodinu svolal prezident Karolos Papulias šéfy tří nejsilnějších stran. Vítězné Nové demokracie Antonise Samarase, radikální levice Syriza Alexise Tsiprase a socialistického Pasoku, Evangela Venizelose, aby naposledy projednali možnost vytvoření koaliční vlády, která by získala důvěru parlamentu. Později se chce setkat s dalšími lídry stran, které uspěly ve volbách, pokud se jim nepodaří dohodnout ani na této schůzce, jsou pak nové volby pro Řecko nevyhnutelné. Pro Radiožurnál Pavla Smetanová, Řecko.

Protesty proti restriktivní politice Orbánovy vlády

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Proti restriktivní politice Orbánovy vlády ale i proti všem vládám od pádu komunismu protestovaly v centru Budapešti přívrženci radikální strany Hnutí za lepší Maďarsko, pochod a několikatisícový mítink extrémní pravice sledovaly také posílené policejní jednotky. Akce byla ale nakonec klidná.

Gregor Martin PAPUCSEK:
"Dej Bože lepší budoucnost," to je běžný pozdrav na mítincích parlamentní radikální pravice, akorát to byl i pozdrav maďarských fašistů, kteří převzali vládu na konci druhé světové války, dnes nebyly terčem protestů Romové či židé, ale vládní restriktivní politika, která vede k chudobě širokých mas. Předseda strany Gábor Vona pro Radiožurnál vysvětluje, že i socialistická strana Fidesz jsou vinné za promarněných 22 let a to je velká past, Maďarská hlava 22.

Věci veřejné si přejí změnu a volají po novém vedení

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Věci veřejné si přejí změnu a volají po novém vedení. Radek John bude se svým týmem šéfovat straně už jen do konce června. Rozhodli tak delegáti na mimořádné konferenci v Hradci Králové, když Johnovi a místopředsedům zkrátili mandát. Současné vedení proto na sjezdu dalo k dispozici své funkce.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Krajské organizace teď mají dva týdny na to, aby řekly, kdo by podle nich měl stranu vést. Kandidaturu zvažuje Radek John, bývalý místopředseda Tomáš Jarolím, poslanec Petr Skokan nebo šéfka sněmovního klubu Kateřina Klasnová.

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu strany /VV/:
Až příští týden se rozjedu do klubů a do krajů a budu hovořit s jednotlivými členy a uvidím, jakou mám podporu, tak se rozhodnu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Nového šéfa pak vyberou registrovaní příznivci v internetovém hlasování na konci června. Strana kromě vedení řeší ale i směr, kterým by si Věci veřejné po odchodu z vlády měly dát. Podle Johna by to měla být role konstruktivní opozice.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
Všechny konstruktivní, chytré, prospěšné zákony koalice budeme podporovat stejně jako všechny prospěšné a chytré návrhy zákonů od sociální demokracie.

Obyvatelé luxusní novostavby Prague Marina opustili domovy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Obyvatelé luxusní novostavby Prague Marina v pražských Holešovicích museli dnes dopoledne opět opustit své domovy. Ze zdí domů totiž zhruba po týdnu klidu znovu slyšeli podivné zvuky, přivolaní hasiči proto vydali pokyny k evakuaci nájemníků, ta ale netrvala dlouho. Statička, která na místo dorazila krátce po hasičích, totiž konstatovala, že stavba je bezpečná a lze ji užívat. Zvuky praskání mohla podle vedoucí Stavebního úřadu na Praze 7 Jiřího Choura způsobit výrazná změna teplot.

Jiří CHOUR, vedoucí Stavebního úřadu na Praze 7:
Ty zvukové projevy jsou důsledkem toho, že ta podpůrná konstrukce, která nahrazuje tu původní ocelovou konstrukci, tak je upevněná napevno, to znamená, nejsou tam klouby nebo posuvy umožněný, který původně tedy byly. A tím, jak vznikají určité teplotní rozdíly, tak dochází k teplotní roztažnosti a ta dilatace vlastně není zachycená těma původníma konstrukčníma prvkama, ale přednáší se přímo do tý nesený konstrukce, bude to nový.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kromě podivných zvuků nájemníky trápí také trhliny ve zdech a praskliny na obkladačkách, nájemníci proto chystají žalobu pro poškození majetku.

Tři nové zvony se rozezněly ze Svatovítské katedrály

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Z katedrály svatého Víta na Pražském hradě se dnes ozvalo mnohem silnější zvonění. V den 450 výročí od obnovení pražského arcibiskupství se totiž poprvé rozezněly i tři nové zvony, Dominik, Marie a Ježíš. Vyrobili je v dílně v Brodku u Přerova a největší z nich váží 1 tunu. Katedrála tak má od roku 1916 opět všech 7 zvonů.

Lucie HUSÁROVÁ:
Především Dominik je ze souboru tří nových zvonů nejvíc slyšet a podle hlavního chrámového zvoníka Tomáše Stařeckého bude mít v soustavě svůj úkol.

Tomáš STAŘECKÝ, hlavní chrámový zvoník:
Provazuje tónově i konvenčně zvon Josef a pod ním ty menší.

Lucie HUSÁROVÁ:
Původní zvony byly roztavené pro válečné účely, připomněl sekretář děkana Metropolitní kapituly U svatého Víta Václav Soukup.

Václav SOUKUP, sekretář děkana Metropolitní kapituly U svatého Víta:
Ty tři nové zvony se vrací hned po 100 letech, po zrekvírování za první světové války.

Lucie HUSÁROVÁ:
Nové zvony mají své donátory. Ten největší zaplatili bratři Polové. Zvon Marie sponzorovala Správa Pražského hradu a zvon Ježíš darovalo katedrále 7 profesorů ČVUT. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Nízké platy mají filharmonici a hudebníci

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zvýšení platů se zatím filharmonici a hudebníci Národního divadla nedočkají. Slíbeno to mají od loňského listopadu. Ministerstvo kultury tvrdí, že vše vázne na šéfovi státní kasy. Miroslav Kalousek ale odmítá podepsat změny mzdových limitů do doby, než bude jasné, kde na to resort kultury vezme peníze.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
V okamžiku, kdy ta kapitola bude vyřešena komplexně, je možné podepsat celkem 14 rozpočtových opatření, o kterých vyjednáváme. Česká filharmonie je pouze jeden malý dík toho velkého úkolu, který se jmenuje Kapitola ministerstva kultury.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Nad žalostně nízkými platy českých umělců se v rozhovoru pro včerejší Lidové noviny pozastavil i nový šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. Roční plat hráče například v Metropolitní opeře v New Yorku podle něj dosahuje skoro dvou milionů korun. Jejich kolegové v Česku beru jen šestinu.

Den otevřených dveří na Pražském hradě

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Reprezentační prostory Pražského hradu dnes navštívilo 4,5 tisíce lidí. O jarní termín dne otevřených dveří je tradičně velký zájem, návštěvníci mohli vidět například bývalé pracovny prezidentů Masaryka a Beneše, Rothmayerův sál nebo slavný Trůnní sál, ve kterém prezident republiky přijímá vzácné návštěvy.

František KADLEC, historik, ředitel odboru turistického ruchu Správy Pražského hradu:
K těm nejznámějším patří Španělský sál a Rudolfova galerie, ale Trůnní sál, Habsburský salón, který má tu zvláštnost, že jako jediný si uchoval svoji podobu tak jak ji zná Marie Terezie.

Zuzana FILÍPKOVÁ:
Zmínil zpřístupněné prostory ředitel odboru turistického ruchu Správy Pražského hradu historik František Kadlec. Na veřejnost čekali v některých prostorách i průvodci s odborným výkladem. Den otevřených dveří navštívili nejen Pražáci, ale i lidé z celé České republiky a cizinci. Někteří čekali frontu už od osmi ráno, tedy hodinu před otevřením.

návštěvník:
Je to naše národní památka. Je jedno, že jsme Pražáci, rádi bychom viděli, jak to vypadá uvnitř.

autor: jal
Spustit audio