Zprávy o šesté 11. listopadu 2012

11. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Vyšetřování tragédie při rallye v Lopeníku na Uherskobrodsku potrvá možná měsíce

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vyšetřování tragédie při rallye v Lopeníku na Uherskobrodsku potrvá možná měsíce. Závodní auto vyjelo z trati a zabilo čtyři dívky, pozůstalí teď zvažují, že na pořadatele podají žalobu.

Pavel SEDLÁČEK:
Šok, tragédie, rallye už tu nikdy nechceme. Taková slova zaznívají nejčastěji od zdrcených obyvatel Lopeníku.

nejmenovaná osoba:
Tragédie no, neměli to sem pouštět.

nejmenovaná osoba:
Tady naproti se na to díval tady ten malý kluk, ten to viděl.

Pavel SEDLÁČEK:
Josef Pomajbík je nejenom starousedlíkem, ale také bývalým závodníkem v rallye.

Josef POMAJBÍK, bývalý závodník rallye:
No já akorát k tomu řeknu jednu věc. Postavit tak ostrý závod do těchto podmínek je pro mne dost absurdní, protože dopadlo to, jak to dopadlo. Ten horizont ho vyzvedl no, tak měli tam hodit nějaký retardér.

Pavel SEDLÁČEK:
Policii pomůže při vyšetřování havárie kamerový záznam, zařízení měla podle policejní mluvčí Jany Macalíkové ve vozidle posádka jedoucí těsně před autem číslo 27, které zabíjelo.

Jana MACALÍKOVÁ, policejní mluvčí:
Pomohly by nám jakékoliv záznamy, pokud by i ostatní diváci něco takového měli k dispozici, nechť to předají policii.

Pavel SEDLÁČEK:
Organizátoři rallye se zatím k situaci ohledně možného pořadatelského pochybení nechtějí vyjadřovat. Pro Radiožurnál, Pavel Sedláček, Lopeník.

Kvůli tragédii chce Autoklub znovu zpřísnit bezpečnostní opatření

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kvůli tragédii chce Autoklub znovu zpřísnit bezpečnostní opatření na závodech, jednat o tom bude už v úterý.

Petr SEHNOUTKA:
Nová pravidla zatím platí jen pro větší podniky mistrovství republiky. Zpřísnění se týká jak řidičů, tak i pořadatelů. Ti mají jasně určit, kde diváci mohou být a kde ne. Přihlížející mají také dostat dále od trati, teď se organizátoři zaměří i na menší závody, říká Josef Pátl z Federace rallye sportu.

Josef PÁTL, mluvčí Federace rallyového sportu:
Doteď jsme v podstatě řešili ty problematiky mezinárodního mistrovství a sprintového šampionátu a teď prostě potřebujeme ještě udělat mimořádné zasedání ve vztahu k těm volným podnikům přijmout to tak, aby to bylo i tady v rámci volných pohárů.

Petr SEHNOUTKA:
Policie má na své působení u těchto závodů jasný názor. Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila je to uzavřená akce pod dohledem pořadatelů, kde neplatí ani pravidla silničního provozu.

Leoš TRŽIL, šéf dopravní policie:
Policie tam řeší otázku uzavírek., odklonů dopravy a tak dál, ale rozhodně tam nemůže by neměla suplovat roli pořadatelů.

Petr SEHNOUTKA:
Kromě toho se policisté také mohou vyjádřit k tomu, kudy trasa závodů povede. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Na otravu metanolem zemřel další člověk

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Třiatřicet lidských životů, z toho dvacet na Ostravsku. To jsou nejnovější počty obětí metanolové kauzy. Zatím posledním případem je třiašedesátiletý muž, který dnes zemřel měsíc po otravě v nemocnici ve Frýdku Místku. Podle policie soudní pitva s největší pravděpodobností potvrdí otravu jedovatým alkoholem, podobně jako u předchozích obětí.

Martin KNITL:
Ve všech případech stačilo málo a začal boj o holý život, říká náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux. Právě tam lékaři poprvé kvůli metanolu zalarmovali hygieniky a policii.

Jaroslav LUX, náměstek ředitele havířovské nemocnice:
Tam stačí opravdu těch možná patnáct, i čtyři mililitry k tomu, aby se vyvinuly těžké následky.

Martin KNITL:
Mezi devadesáti lidmi, kteří postupně skončili v rukou lékařů jsou ale i šťastnější osudy, i když často s trvalými následky. Pan Vladimír z Havířova se mohl vrátit domů, nic ale nevidí.

nejmenovaná osoba:
To je strašné, jak já to slyším, že další umřel a pořád to přibývá ti lidé.

Martin KNITL:
Policie kvůli sérii otrav stíhá přes šedesát osob, z toho zhruba polovina je ve vazbě. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

V Bulovce na Liberecku dohořívá skládka textilu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Bulovce na Liberecku dohořívá skládka textilu. Požár nikoho neohrozil, hasiče ale zaměstnal na celý víkend. Na místě nakonec kvůli komplikacím zůstanou až do zítřejšího rána.

Šárka ŠKAPIKOVÁ:
Během pátku a soboty hasiči jen dohlíželi na to, aby se plameny nerozšířily do okolí. Hadice s vodou nepoužili. Proč, to vysvětluje řídící důstojník Petr Štajnc.

Petr ŠTAJNC, řídící důstojník Petr Štajnc:
Vzhledem k tomu, že tím hašením by docházelo k dalšímu znečišťování především spodních vod a přilehlého potoka, případně by se to mohlo dostat až do Polska, ta kontaminovaná voda, že se hasit nebude.

Šárka ŠKAPIKOVÁ:
Během dneška už otevřený oheň sám dohořel a hasiči začali vodou polévat doutnající zbytky textilních odpadků. Termokamerou zjistili, že uvnitř je ještě velmi vysoká teplota, od které by se mohl ještě vznítit požár a tak zůstanou na místě požáru až do ranních hodin. Pak začnou jednat s majitelem o tom, kdo, kdy a jak odklidí sutiny a zbytky ocelové konstrukce haly, ve které textilní odpad byl. Pro Radiožurnál Šárka Škapiková.

Sociální demokracie nebude v Senátu brzdit projednání vládního daňového balíku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sociální demokracie nebude v Senátu brzdit projednání vládního daňového balíku. V televizi prima to řekl šéf strany Bohuslav Sobotka.

Bohuslav SOBOTKA, šéf ČSSD:
My se nechystáme obstruovat při hlasování o tomto návrhu zákona. My jsme to mohli udělat v Poslanecké sněmovně, neudělali jsme to, kdybychom chtěli, tak jsme o několik dnů mohli zdržet vládní koalici ještě na půdě sněmovny. Senát využije přesně ten čas, který bude potřebovat. Zákon bude řádně projednán ve výborech Senátu, sejde se plénum Senátu a do 30 dnů se zákon vrátí do Poslanecké sněmovny.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Levicoví senátoři ale chtějí daňové změny v horní komoře projednávat až 5. prosince, tedy na úplném konci lhůty, kterou určuje jednací řád. Očekává se, že v Senátu balík neprojde a veto bude muset přehlasovat sněmovna. Pokud ale zákon vetuje i prezident Václav Klaus, nemuselo by se zvýšení DPH stihnout od počátku roku, to by zkomplikovalo život jak podnikatelům, tak úředníkům.

George Entwistle odešel mimořádně čestným způsobem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
George Entwistle odešel mimořádně čestným způsobem, řekl předseda Rady BBC lord Patten. Generální ředitel BBC Entwistle odstoupil kvůli těžkým žurnalistickým prohřeškům, kterých se instituce dopustila dvakrát během krátké doby. Lord Patten jeho jednání ocenil přímo ve vysílání BBC.

Chris PATTEN, předseda Rady BBC:
Odešel sám, mimořádně čestným způsobem. Nezkoušel jsem mu to rozmluvit. Jako šéfredaktor velké zpravodajské stanice myslím cítil, že musí převzít odpovědnost za tu strašnou žurnalistiku, která zohyzdila pořad Newsnight což je ironie, protože dřív byl sám jeho brilantním editorem.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
BBC nejdřív sklidila kritiku za to, že si nechala pro sebe připravovanou reportáž o údajném zneužívání dětí moderátorem Jimmym Savilem. Minulý týden naopak odvysílala reportáž o zneužívání v dětských domovech ve Walesu, ve které nepravdivě obvinila jednoho konzervativního politika. Podle Víta Koláře, který byl šéfem české redakce BBC k podobným přehmatům dochází přes jakkoliv nastavená pravidla a etické kodexy.

Vít KOLÁŘ, bývalý šéf české redakce BBC:
Může to být otázka únavy, může to být otázka přehlídnutí, může to být souběh náhod. V té reportáži nepadlo jméno toho politika. Samozřejmě jestliže někdo si dokáže dát dohromady to, že tedy vysoký politik a to, co se objevilo na internetu na Twitteru a pak padne jméno lorda MacAlpina, tak proč BBC tohle nenapadlo. Tam je podivné, že se nerozsvítila ta červená světýlka.

Řecký parlament má dnes před sebou klíčové hlasování

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Řecký parlament má dnes před sebou klíčové hlasování. Jde v něm o setrvání země v eurozóně. Pokud zákonodárci neschválí rozpočet na příští rok, Řecko nemusí od svých věřitelů dostat další část půjčky a už za pár dnů mu dojdou peníze.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Rozpočet na rok 2013 počítá se zvýšením daní, snížením výdajů a ekonomickými reformami v celkové výši 7,3 miliard eur. Jeho neschválení by ale podle řeckého premiéra Antonise Samarase mělo daleko horší následky a Řekům by klesla životní úroveň až o osmdesát procent. V pondělí budou jednat o uvolnění dalších více než jednatřiceti miliard eur pro Řecko ministři financí eurozóny a výsledek nočního hlasování řeckého parlamentu bude mít na jejich rozhodování téměř rozhodující vliv. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

Svět si připomíná památku válečných veteránů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Svět si připomíná památku válečných veteránů. V ČR na ně vzpomínáme až od roku 2001. Tradičně je tento den spojený s vojáky bojujícími na frontách první a druhé světové války. Jak ale během dnešních vzpomínkových akcí připomněl náčelník Generálního štábu Petr Pavel úctu a respekt si zaslouží i veteráni novodobých konfliktů.

Petr PAVEL, náčelník Generálního štábu AČR:
Hrdinství vojáků v těch konfliktech je úplně stejný. Je pořád o tom, že ten člověk přináší nějakou oběť, přináší něco navíc a dělá to pro nějaké hodnoty. I dnes jsou tam proto, aby se lidem žilo líp, aby násilí ustoupilo svobodě, normálnímu životu a míru a v tom si myslím, že si ti dnešní veteráni z válek zaslouží stejné oceněním jak v těch minulých.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
U příležitosti Dne veteránů vyznamenal ministr obrany Alexandr Vondra Záslužným křížem dvanáct lidí, byla mezi nimi i Marie Charvátová jako zdravotní sestra působila například v misi UNPROFOR. Dnes pečuje o válečné veterány z druhé světové války.

Marie CHARVÁTOVÁ, zdravotní sestra:
Mám jich v Praze asi 59 a nevíc se staráme o veterány, kteří už doma nikoho nemají. Pomáháme jim já nevím třeba s vyšetřením do Vojenské nemocnice, která nám pomáhá.

autor: tet
Spustit audio