Zprávy o šesté 1. ledna 2011

1. leden 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Současný koaliční kabinet má podporu prezidenta. Brazílii vládne poprvé v historii žena. Ledové kry dál zvedají hladinu Berounky v Černošicích. Neděle přinese velkou oblačnost, teploty minus 3 až plus 1 stupeň. Dobrý podvečer přeje Jana Uttendorfská.

1

Prezident v novoročním projevu podpořil současnou koaliční vládu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus v novoročním projevu podpořil současnou koaliční vládu. Doufá, že se poučila ze své předvánoční krize. Bude jí držet pohromadě zájem země jako celku a nebudou ji ohrožovat úzké stranické zájmy. Koaličním politikům se projev líbil.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí, 1. místopředseda strany /TOP 09/:
Byl to projev hodný potlesku vestoje. Snažil se společnost povzbudit, snažil se jí stmelit. Já osobně si z toho projevu beru povzbuzení pro co největší úsilí pro mou práci, která se věnuje reformám.

Jaroslav SKALICKÝ:
Říká ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Václav Klaus je přesvědčen, že pokud vláda reformy uskuteční odvážně, rychle a racionálně, pak je veřejnost pochopí a podpoří.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Očekávám to i od opozice. Nepopulární opatření, které vláda dělá, stejně jako reformy, které připravuje, by musela provést každá vláda, která by byla na jejím místě.

Jaroslav SKALICKÝ:
Podle úřadujícího šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky ale prezidentům projev potvrdil jen jeho nekritický přístup k vládním reformám.

Bohuslav SOBOTKA, úřadující předseda strany /ČSSD/:
Prezident republiky dnes označil vládní škrty jen jakousi nepříjemnost, řada vládních škrtů je totiž sociálně zcela bezohledná a hospodářsky škodlivá. Mrzí mne také, že prezident v souvislosti s reformami ani jednou nezmínil pojmy, jako je spravedlnost či sociální soudržnost.

Jaroslav SKALICKÝ:
Novoroční projev kritizoval i šéf komunistů Vojtěch Filip. Označil ho za nejslabší v Klausově prezidentské kariéře. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

1

První české miminko roku 2011 se narodilo v liberecké porodnici

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
První české miminko roku 2011 se narodilo v liberecké porodnici. Matyáš přišel na svět 49 sekund po půlnoci. Je to už čtvrté dítě paní Evy Mottlové z Hrádku nad Nisou.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Matyáš měří 49 centimetrů a váží 2720 gramů. Porod byl velice rychlý, trval pouhých dvacet minut. Maminka malého Matyáše má už doma dva dospělé syny a dvanáctiletou dceru. Tím, že se Matyáš narodil po půlnoci, přišla o porodné. To od Nového roku náleží podle novely zákony o sociální péči jen prvorodičkám. Navíc se přísně posuzuje příjem rodiny. Hlavně že je Matyáš zdravý, reagovala na to, že nedostane žádné porodné, jeho maminka. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberec.

1

Změna ve vyplácení rodičovského příspěvku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vládní škrty ode dneška dopadnou i na rodičovský příspěvek. Jeho výše ale klesá jen u čtyřleté varianty čerpání. Rodiny si oproti minulému roku pohorší až o 45 tisíc korun za každé dítě. Měsíční dávku 7600 korun budou rodiče dostávat nově jen do 9. měsíce věku dítěte, od 10. měsíce bude výše příspěvku 3800 korun. Dvou a tříletá varianta pobírání rodičovského příspěvku se nemění.

1

Novela spotřebitelského zákona

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
S příchodem nového roku také začíná platit novela spotřebitelského zákona. Ta ovlivní nejen pozici žadatelů o úvěr, ale také bank a nebankovních institucí. Podle členky Bankovní rady České národní banky Evy Zamrazilové je důležité, aby lidé změnili přístup k zadlužování.

Eva ZAMRAZILOVÁ, členka Bankovní rady ČNB:
Lidé smlouvy skutečně čtou nepořádně až lajdácky. Potom se diví, cože to vlastně podepsali. Poměrně velké procento spotřebitelů souhlasí s tím zadlužovat se na spotřebitelské produkty, na dovolenou a vysvětlení, že dluh tolik nevadí, pokud si lidé dovolenou užijí, mi připadá skutečně alarmující.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Novela spotřebitelského zákona například umožňuje splatit úvěr předčasně zdarma nebo od smlouvy do 14 dnů odstoupit.

1

Dneškem se mění složení Rady bezpečnosti OSN

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dneškem se mění složení Rady bezpečnosti OSN. Společně v ní zasedne Německo, Jihoafrická republika, Indie a Brazílie. Všechny tyto velké země usilují o reformu rady a plánují v tomto roce posunout jednání co nejdále.

Ondřej BOUDA:
Rada bezpečnosti je často označována za zkostnatělou, protože stále ještě odpovídá rozložení sil po druhé světové válce a v průběhu studené války. Návrhů na reformy je více než dost. Měnit by se mohl počet stálých členů, obsazení permanentních křesel a zmizet by například mělo i právo veta. To si uvědomují takřka všichni. Ale pro současnou pětici stálých členů je takřka nemyslitelné, že by se své moci vzdaly nebo se o ni s někým dělily. Přes vůli většiny tak bude záležet především na nich jakých ústupků budou schopní a za jakou cenu. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

1

Egyptský režim slibuje rychlé vypátrání pachatelů teroristických útoku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Teroristický útok v egyptské Alexandrii nemířil pouze na křesťany, ale na všechny Egypťany. V televizním projevu to prohlásil prezident země Husní Mubarak a nařídil rychlé dopadení pachatelů. Při sebevražedném útoku u kostela svatého Marka a Petra krátce po příchodu Nového roku zahynulo nejméně 21 lidí. Přes 80 dalších bomba zranila. Masakr vyústil v pouliční srážky. Koptská církev také zrušila chystané vánoční oslavy.

Břetislav TUREČEK:
Křesťané v Egyptě slibům svého prezidenta patrně nevěří. Už krátce po nočním útoku napadali muslimy i policisty, kteří prý udělali málo pro ochranu křesťanské menšiny. Během soboty se do protestů v Alexandrii zapojily tisíce lidí. Bezpečnost je podle opozičních médií rozháněla slzným plynem i střelbou pogumovanými projektily. Za křesťany se ale postavili i muslimští vůdci egyptské opozice a vyzývají k rezignaci ministra vnitra. Muslimští extremisté egyptským křesťanům opakovaně hrozili násilím. Poukazují na nejasný osud několika žen, které se rozhodly přestoupit na islám a křesťané je prý unesli a brání jim odejít. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

1

V čele Brazílie ode dneška stojí Dilma Rousseffová

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V čele Brazílie ode dneška stojí Dilma Rousseffová. Úřadu se ujala po dvou funkčních obdobích populárního prezidenta Luly. Poprvé tak má největší jihoamerická země v prezidentském úřadě ženu.

David KOUBEK:
"Chtěla bych, aby se matky a otcové děvčat podívaly do jejich očí a řekli jim: Ano, žena může,“ prohlásila Dilma Rousseffová bezprostředně po zvolení a dodala, že se bude snažit, aby ženy pronikaly v brazilské společnosti na místa, kde dosud panují muži. Dvaašedesátiletá dcera bulharského imigranta, bývalá disidentka a pozdější dlouholetá státní úřednice je schopná manažerka. Její předchůdce, prezident Lula, který jí jako kandidátku své Strany pracujících vybral, má stále obrovskou popularitu. Rousseffová tak bude muset vykročit z jeho stínu. Měla by prosadit daňovou reformu, posílit investice do infrastruktury a také zlepšit bezpečnost před mistrovstvím světa ve fotbale v roce 2014 a olympiádou o dva roky později. David Koubek, Radiožurnál.

1

Ledové kry dál zvedají hladinu Berounky v Černošicích

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Uvízlé ledové kry na jezu v Černošicích nebezpečně zvedají už druhý den hladinu řeky Berounky. Ta stoupla asi o metr a půl. Vodohospodáři tam kvůli tomu dokonce museli vyhlásit druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Situace je o to horší, že se další kry začínají objevovat dále proti proudu řeky. Celá bariéra se pak dnes posunula asi o 60 metrů. Situaci přímo na místě sleduje kolega Pavel Pavlas. Hezký večer, Pavle.

Pavel PAVLAS:
Hezký večer. Situace tady v Černošicích zůstává stále dramatická. Hladina řeky kolísá. V noci sice klesla zhruba o 20 centimetrů, ale hasiči, kteří řeku kontrolují v pravidelných intervalech, mi potvrdili, že při posledních dvou kontrolách zjistili, že se sice snížil průtok vody pod ledem, ale hladina řeky zase stoupla. Stále ale platí, že město je připravené na evakuaci asi 50 rodin, které by nalezly náhradní ubytování v tělocvičně zdejší základní školy. Tok řeky si dnes prohlédl dokonce i odborník z Povodí Vltavy. Hasiči tady zůstanou i nadále a budou řeku sledovat i v noci. Pro Radiožurnál Pavel Pavlas, Černošice.

1

Tříkrálová sbírka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už ode dneška se můžete setkat s koledníky v kostýmech Tří králů. Vybírají peníze na Tříkrálovou sbírku, kterou už po jedenácté pořádá Charita České republiky. Barbora Burešová z oblastní charity v Brně upozorňuje, že koledníky v ulicích uvidíme až do 14. ledna.

Barbora BUREŠOVÁ, oblastní charita Brno:
Budou chodit od 1. do 14. ledna, takže nikoliv pouze třeba 6., kdy jsou Tři králové. Setkávám se často s tím, že lidé říkají, že je to brzy před Třemi králi nebo že je to pozdě po Třech králích, ale vzhledem k tomu, že bude letos chodit kolem tisíce koledníčků, tak určitě se všichni nesejdou v jeden den. Jsou to děti, rodiče, kteří pracují, každý má čas nějak jinak a někdy jindy, takže buďte shovívaví, může to opravdu být ještě i 14. ledna.

autor: jut
Spustit audio