Zpěvačka Blanka Šrůmová

25. leden 2005
Dva na jednoho

Dobrý den a příjemný poslech Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu vám na úvod pořadu Dva na jednoho přejí Naděžda Hávová a Vladimír Kroc. Naším hostem je dnes zpěvačka Blanka Šrůmová. Dobrý den i vám. Blanka Šrůmová se narodila 24. srpna 1965 v Praze. Po Střední pedagogické škole studovala ještě na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ve zpěvu se zdokonalovala u Laďky Kozderkové a Josefa Rybičky na Lidové konzervatoři Jaroslava Ježka.

Moderátor (Naděžda Hávová): Před dvaceti lety vstoupila na profesionální dráhu, nejprve po boku Vítězslava Vávry a potom ve skupině Balet, kde nahradila Ivetu Bartošovou. V listopadu 1989 se provdala za muzikanta Dana Šustra, se kterým dlouho působila ve skupině Tichá dohoda.

Moderátor (Vladimír Kroc): V 90. letech byla 2krát nominována na zpěvačku roku. Nazpívala celkem 12 alb, po posledním sólovém, nazvaném Neviditelná, se v roce 2000 odmlčela, aby přivedla na svět syna Kristiána, s nímž se vydala na toulky po jihoamerickém Peru.

Moderátor (Naděžda Hávová): Moderovala vlastní pořad na Radiu jedna, v České televizi uváděla Trip, na TV3 pořad Music zoom o začínajících kapelách. Věnovala se podnikání a studiu klasického zpěvu. Blanka Šrůmová napsala pohádkovou knížku nazvanou Syslíci.

Moderátor (Vladimír Kroc): Ještě jsme vynechali třeba malování na porcelán, jak jsem se dočetl na internetu, to ještě platí?

Host (Blanka Šrůmová): Teď momentálně ne, protože mám malé dítě doma a nemohu pracovat s toluenem, takže tím se to uzavřelo.

Moderátor (Vladimír Kroc): Ale já když jsem tak o tom přemýšlel, výčet těch aktivit je hodně široký, tak mohlo by se zdát jakobyste se stále ještě hledala.

Host (Blanka Šrůmová): Já myslím, že se možná klidně ještě hledat budu nějakou dobu. Uvidíme, co z toho vznikne.

Moderátor (Naděžda Hávová): Stále platí, že si obživu obstaráváte editorováním článků v časopise Spy?

Host (Blanka Šrůmová): Ano, to vzniklo letos v září, protože tenhle časopis mě vlastně zachránil. Já jsem se vrátila z Peru po tři čtvrtě roce a potřebovala jsem okamžitě příjem, protože mám malé dítě. Protože po té dlouhé pauze, vlastně 4 roky já jsem v muzice nic nedělala, tak jsem musela začít znovu někde. Teď už mám zase pohromadě kapelu a začínáme hrát, takže ono se to všechno zase posouvá trochu jiným směrem, ale jinak určitě Spy teď je můj favorit, protože mě fakt podpořil a mají tam rádi malé děti.

Moderátor (Vladimír Kroc): Co tomu říkají kolegové z branže, mluví s vámi, nemají strach, že něco pustíte do tohoto časopisu?

Host (Blanka Šrůmová): To jste se docela trefil, protože já už o tom raději opravdu i mluvím nahlas. Všude říkám: Ne, já tam nepíši, já nic nepíši, já jsem editor, nazdar.

Moderátor (Naděžda Hávová): Co vás zaválo na dlouhé cesty do Peru?

Host (Blanka Šrůmová): Vlastně jsme tam jeli za tatínkem mého dítěte, který tam nějakou dobu už žije a pracuje, vlastně už tam i předtím byl, takže nás tam tahal a chtěl, abychom to tam poznali. V podstatě v plánu bylo také, abych se tam třeba nějak usadila a začala tam něco dělat, ale to se prozatím nepodařilo, protože si myslím, že určitě je dobré si to tam okouknout a procestovat, to je zajímavý pro Evropana, ale zatím to necítím tak, že bych tam mohla těm lidem něco říkat, ani ještě zase tak dobře neumím třeba španělsky.

Moderátor (Vladimír Kroc): Žili jste v Limě nebo jste cestovali po zemi?

Host (Blanka Šrůmová): Žili jsme v Limě, hodně jsme cestovali, byli jsme v džungli, v Parakasu, všude možně, viděla jsem toho dost.

Moderátor (Naděžda Hávová): Jak dlouho jste tam byli?

Host (Blanka Šrůmová): Od října minulého roku do června.

Moderátor (Vladimír Kroc): Je to velký šok, když člověk přijede do Limy s tím, že se tam hodlá možná usadit?

Host (Blanka Šrůmová): Ono samozřejmě vždycky je všechno tak nějak, jak to vyjde, ale já si myslím, že je to tam úplně jiný. Pro mě to byl úplně nový svět a vlastně všechno tam funguje tak trochu jinak včetně dopravy, včetně zvyků místních, druhá strana světa, tak jsou to šoky pořád, pořád se člověk má co učit.

Moderátor (Naděžda Hávová): Podařilo se vám osvojit si španělštinu?

Host (Blanka Šrůmová): Španělština je fajn a je jednoduchá, zpěvná, hrozně mě baví, takže myslím, že ji mám ráda, že bych ráda i v ní něco dělala. Dokonce mám už jednu svoji písničku ve španělštině a už ji zpívám.

Moderátor (Vladimír Kroc): Pochopil jsem, že jste asi měla problém najít zaměstnání tady u nás právě proto, že máte malé dítě. Jak jsou na tom ženy v Peru? Tam je to asi úplně jinak.

Host (Blanka Šrůmová): Tam je horší zaměstnanost než u nás, protože vím, že tam hodně lidí nemá práci a shání ji. Také třeba musí hodně lidí vzít nějakou podřadnou práci, aby se uživili. Mají tam lidi celkově víc dětí než tady a myslím si, že se k nim chovají trošku i jinak. Děti jsou pro ně modla a to je všechno, to jsou jejich bohové. Ten přístup je jiný.

Moderátor (Naděžda Hávová): V Jižní Americe jste zažili i vánoční svátky a Silvestr, protože jste říkala, že jste tam byla od října do června. Jak si tyhle svátky užívají Peruánci?

Host (Blanka Šrůmová): To bylo zajímavé, protože tam je všechno naruby, takže vánoční stromečky v přímém slunci, tam Mikulášové ve výlohách, společně okolo rostou kaktusy, všechno je jinak. Jinak ty zvyky jsou stejný, protože je to křesťanská země, hluboce věřící většinou ti lidé, dodržují tam vše jako u nás, jiné jídlo, jiné mravy, jiné zvyky. Třeba jedí krocana plněného, jablečné pyré, prostě je to jinak, ale zajímavé.

Moderátor (Vladimír Kroc): Jak se cestovala s malým Kristiánem, tuším, že mu ještě nebyly 3 roky, to muselo být docela náročné?

Host (Blanka Šrůmová): Určitě v letadle to bylo hodně náročné, protože se chtěl pořád procházet mezi uličkami, tak to tedy nešlo. Tím pádem pořád visel na mě a já jsem to prostě měla o to horší, ale jinak potom už si zvykl, chodil tam do mateřské školky, protože tam se chodí od dvou let. Tam ho to tedy bavilo hrozně, protože tam hodně tancují, hodně si hrají a všechno se slaví pořád. Myslím si, že mu to i trošku chybí tady.

Moderátor (Vladimír Kroc): Takže plynně mluví španělsky?

Host (Blanka Šrůmová): Umí adios a tak.

Moderátor (Naděžda Hávová): Co vás přivedlo k tomu, že jste napsala pohádkovou knížku Syslíci? Bylo to mateřství?

Host (Blanka Šrůmová): To tedy ne, protože já jsem tuhle knížku psala ještě předtím, než jsem vydala desku v roce 2000 tu moji sólovou jedinou zatím, doufám, že jich bude víc. Tahle knížka vznikla spíš potřebou nějakého relaxu, potřebou dostat se do nějaké jiné reality, protože jsem žila v takovém celkem problematickém období. Myslím, že pro mě to byl ten únik, že tam je hodně třeba nějaké legrace a nějaké i nadsázky. Možná, že to ani není pro děti.

Moderátor (Vladimír Kroc): Takže nečtete z té knížky synovi?

Host (Blanka Šrůmová): Zatím ne, protože myslím, že je na to fakt ještě malý, ale říkal mi jeden kamarád, že čte a že mu to vždycky dovypráví, to, co už se číst dětem nedá.

Moderátor (Naděžda Hávová): Má něco Blanka Šrůmová ještě jiného v šuplíku spisovatelském?

Host (Blanka Šrůmová): Tam toho je, ale to myslím, že si nechám zatím pro sebe. Až něco bude třeba stát za to, budu to tak cítit, tak třeba možná se něco dostane ven, uvidíme.

Moderátor (Vladimír Kroc): Na střední škole jste studovala obor učitelství v mateřské škole. Hodí se vám to teď při výchově syna?

Host (Blanka Šrůmová): Určitě jo, ale já si myslím, že jsem se na to moc nehodila. Já jsem vlastně pracovala jako učitelka asi 3 měsíce a nějak jsem se tam s tím nedokázala sžít moc, potřebovala jsem něco víc svobodného. To znamená, každé ráno prostě ten stres, hlídat ty děti a všechno, myslím, že mně stačí to jedno.

Moderátor (Vladimír Kroc): Když jste potom studovala filozofickou fakultu, byly vám ty poznatky někdy v životě k užitku?

Host (Blanka Šrůmová): Určitě jo, to každopádně, člověk dostane jiný rozměr, jiný rozhled a lidi, s kterými se tam seznámil, tak zůstanou pořád v té mysli. Je to určitě hodně obohacující.

Moderátor (Naděžda Hávová): Mluvili jsme o tom, že jste měla 4letou pauzu, i když ne tak docela, hostovala jste na deskách Aleše Brychty, Jiřího Vondráčka a třeba také skupiny České srdce. Mohli jsme vás vidět na koncertě Hvězdy na Vltavě. Jak složitý je teď návrat, když jste si dala dohromady vlastní doprovodnou skupinu, kterou pracovně nazýváte Band?

Host (Blanka Šrůmová): Ten návrat, to se nedá ani říct, že bych něco vyhlásila, třeba teď se vracím, ale spíš to vzniká tak svobodně a spíš vlastně z potřeby udělat něco nového, abychom mohli pořádně jezdit, pořádně hrát. Také abych se nemusela opírat o nějaké staré věci, třeba z repertoáru Tiché dohody, na který opravdu nechci stavět, a myslím, že to není ani potřeba. Takže my na koncertě hrajeme akorát asi 3 písničky, kterými to připomeneme, a lidi jsou rádi, že to slyší. Jinak hraji své věci a děláme nový. Také mám nějaký převzatý od kapel, který mám ráda.

Moderátor (Naděžda Hávová): Já jsem řekla pracovní název skupiny Band. Když jsme před vysíláním si o tom povídali, vy jste říkala: Ale my se ještě tak jako hledáme, ještě jsme nenašli pořádný název. Tak jak to je?

Host (Blanka Šrůmová): To jste řekla právě dobře, že to je pracovní název, protože spíš to vzniká tak, že třeba pořadatel potřebuje napsat na plakát, že hraji s kapelou.

Moderátor (Vladimír Kroc): Kdo tvoří ten Band?

Host (Blanka Šrůmová): Kapelu teď tvoří Honza Jirounek, ten hraje na kytaru, Roman Vaněk na bicí a hraje s námi Aleš Zenkl na basu.

Moderátor (Naděžda Hávová): Vy jste nám také prozradila před vysíláním: Hraji se samýma mladýma klukama, je to hrozně fajn. V čem je to fajn?

Host (Blanka Šrůmová): Jednak oni mají chuť, krom toho zase toho ještě tolik nezažili oproti mně, takže mohu ještě dělat chytrou. Jinak je tam dobrá energie.

Moderátor (Vladimír Kroc): Ještě k tomu repertoáru. Je to styl podobný třeba té písničce, kterou jsme teď slyšeli z desky Neviditelná, nebo je to tvrdší?

Host (Blanka Šrůmová): Já bych řekla, že teď to vychází z toho, jak my hrajeme, to znamená, je to takové syrovější, kytarovější, ale třeba můj kytarista má rád jazzový a složitější hraní, takže on, i když bigbít všechno, on absolvoval všechny styly, tak je to takové bohatší o ten jeho příspěvek.

Moderátor (Naděžda Hávová): Na letošní jaro chystáte novou desku, jak jste s ní daleko?

Host (Blanka Šrůmová): To už jsme celkem daleko, to už se blíží do finále, protože v březnu bychom chtěli točit. Takže já myslím, že se to snad podaří v dubnu vydat. Doufám, že jo. Chtěli bychom to dát do distribuce nějaké velké firmě, aby se to dostalo k lidem, ale jinak to vytvoříme soukromě a na vlastní náklady.

Moderátor (Vladimír Kroc): Řekla jsi, že jsou to nové vlastní věci, které hrajete na koncertech. Kdo je ten autor, skladatel?

Host (Blanka Šrůmová): Písničky skládám já společně s Alešem Zenklem a ještě mám teď kamarády, kteří mi pomohou s nějakými věcmi, tak je uděláme spolu, takže třeba budeme dělat s Mirkem Ulrychem něco, s Martinem z Vypsané fiksy a ještě jsme se domlouvali s Dušanem Vozárym, něco z toho vyplyne.

Moderátor (Vladimír Kroc): Jak často hrajete a v nejbližší době třeba vás někde můžeme slyšet?

Host (Blanka Šrůmová): Teď se soustředíme na ty víkendy, takže pátky, soboty se občas objevujeme. Příští pátek 28. ledna hrajeme v Praze v Balbínce, v Brně v klubu Stará pekárna hrajeme 29. ledna. Jinak ještě budeme na festivalu Zimní benátská noc a ten bude 5. února v Liberci.

Moderátor (Naděžda Hávová): Rozchod se exmanželem, kapelníkem Tiché dohody Danem Šustrem nebyl zrovna idylický. Jaké vztahy máte teď?

Host (Blanka Šrůmová): Proč si každý myslí, že náš rozchod nebyl idylický?

Moderátor (Vladimír Kroc): Psalo se o tom, že to nebylo v pořádku.

Host (Blanka Šrůmová): Je pravda, že rozvod nikdy žádná idyla není, ale spíš u nás šlo o to, že jsme každý se ocitli na nějaký jiný cestě životní, že jsme se prostě rozešli se vším všudy, že Dan to viděl nějak jinak, já také a nešlo to dohromady. Já myslím, že dneska máme vztahy takový, že se respektujeme celkem, snažíme se, ale nijak nespolupracujeme.

Moderátor (Vladimír Kroc): Já jsem ale četl o tom, že snad v tom hrála roli i vydavatelská firma, že tebe tlačili do toho, abys vydala sólovou desku, což se pochopitelně Danu Šustrovi moc nelíbilo.

Host (Blanka Šrůmová): Já si myslím, že v tom měla vydavatelská firma zásadní roli a dneska jsem o tom opravdu přesvědčená, i s tím, jak se potom chovali ke mně, takže je to tak.

Moderátor (Naděžda Hávová): Je tohle i důvod, proč si Blanka Šrůmová s kapelou s pracovním názvem Band vydá teď na jaře desku sama na vlastní triko?

Host (Blanka Šrůmová): Ano, je to ten důvod.

Moderátor (Naděžda Hávová): Proč jste se rozhodla pro studium klasického zpěvu?

Host (Blanka Šrůmová): To byl můj takový předěl hudební, ale spíš jsem potřebovala nějaký jiný způsob co dělat, zkoušela jsem to, nevěděla jsem, kudy zrovna jít. Dokonce jsme dali dohromady tenkrát s kamarádkami, zpěvačkami klasickými nějaký pořad, dokonce jsme měly i koncert v Jindřichově Hradci. Potom, protože z jejich strany do toho nějak moc energie nešlo, asi jsem se jim třeba nějak nezdála, tak to už skončilo a já jsem pak odjížděla do Peru a jak jsme se vrátili, tak teď zase dělám to, co umím a co můžu.

Moderátor (Naděžda Hávová): Jak se dá vlastně využít studium klasického zpěvu při zpívání rockové muziky?

Host (Blanka Šrůmová): Ten klasický zpěv, když to člověk studuje, tak tím získává základy pro fungování s hlasem i pro tu rockovou muziku, protože kdybych to nedělala, tak já bych nevydržela, neuzpívala bych to třeba. Já jsem kdysi mívala hrozně slabý hlas, takže od té doby, co jsem vlastně studovala, se to už dávno neděje a dalo mi to hodně.

Moderátor (Vladimír Kroc): Kdybychom se vrátili na úplný začátek, ty jsi začínala v takovém tom středním proudu, v popu, Víťa Vávra potom Balet. Co tě vůbec k té muzice přivedlo, pak ses dostala až k tomu bigbítu?

Host (Blanka Šrůmová): Já jsem začínala třeba s Víťou, tak tam jsem hostovala, když mi bylo asi tak 17 let, měla jsem tam 3 písničky. Potom jsem dostala nabídku do skupiny Balet, takže to mi bylo 18 let, tam jsem byla 3 roky. Potom už jsem potkala Dana, ale hlavně rockoví muzikanti, kteří se objevovali v mém okolí, mě vlastně dostali do jiného proudu, vysvětlili mi nějaký věci, a tak jsem se stala takovou podivnou osobou, u které mnoha lidem nebylo jasný, co vlastně chci, ale myslím si, že ta 12letá kariéra to celkem rozhodla.

Moderátor (Naděžda Hávová): Na podzim jste spolu s dalšími interprety podpořila spotřebitelskou kampaň organizace Greenpeace. Byla to pro vás příležitost ukázat se nebo je vám tahle ekologická politika blízká?

Host (Blanka Šrůmová): Já jsem vlastně ke Greenpeace se dostala přes tu Peru, protože když jsme tam byli a viděli jsme, jak ta země hospodaří se svým přírodním bohatstvím, když jsme byli v Perakasu, tak tam nám říkali, že tam továrna, která je na plyn a kde se to všechno rozprodává, ono se to rozpíná, ta chráněná oblast bude za chvilku možná tou továrnou úplně pohlcená. Tak jsem si říkala: Tak to je pěkný, to tady ti turisti za chvilku nebudou mít kam jezdit, ti mrožíci tady už žít nebudou, bude to špatné. Když jsem přijela, tak jsem si říkala, že bych mohla v tomhle směru třeba zkusit něco dělat i u nás, aspoň třeba tou podporou, třeba udělat koncert pro Greenpeace nebo tak. Vlastně ta myšlenka tak vznikla a společně s holkami jsme uspořádaly koncert v Abatonu a to bylo 20. září.

Moderátor (Naděžda Hávová): Mimochodem podpořila byste někdy svým koncertem třeba politickou stranu?

Host (Blanka Šrůmová): To bych si rozmýšlela. Je to hodně na vážkách, koho bych podpořila. Myslím si, že to by si měl člověk spíš rozmyslet a nedělat to úplně pro peníze.

Moderátor (Vladimír Kroc): Řekli jsme si, že tě čeká vydání nového alba. Co plánuješ dál?

Host (Blanka Šrůmová): Uvidíme, určitě dělat muziku chci a chceme hrát co nejvíce.

Moderátor (Vladimír Kroc): Takže koncerty, koncerty, deska koncerty?

Host (Blanka Šrůmová): To je zatím všechno.

Moderátor (Naděžda Hávová): Hostem pořadu Dva na jednoho byla zpěvačka Blanka Šrůmová.

Moderátor (Vladimír Kroc): Děkujeme za to, že jsi přišla. Díky a na shledanou.

Host (Blanka Šrůmová): Na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: vlk , nah
Spustit audio

Více z pořadu