Zlodějům aut už v Praze pšenka nekvete

29. srpen 2012
Zblízka

Zhruba na polovinu se za posledních pět let podařilo snížit počet ukradených aut v hlavním městě. Zloději se podle policistů přesunuli do středních Čech, protože v Praze už se jim nedaří. Policie má k dispozici kamery doslova na každém rohu nebo systémy LOOK, které porovnávají registrační značky s databází kradených aut. Pravidelně navíc do ulic vyráží i kriminálka, která se na kradená auta zaměřuje.

Dva detektivové pražské kriminálky sedí v neoznačené octavii s černými skly na Evropské třídě. Kamera systému LOOK na předním okně míří do silnice. Naskenuje registrační značku a kriminalisté okamžitě vědí, k jakému autu patří – jestli není kradené nebo jestli má platnou STK. Zhruba o kilometr dál stojí hlídka v uniformě a vybraná vozidla kontroluje.

Dnešní akce je zaměřená na vozy BMW. Když nějaké projíždí, detektivové to hned dávají dál. Třeba právě teď nás jedno ve sportovní úpravě míjí. „BMW je poslední dobou nejčastěji odcizeným typem auta. Ale také nalezeným,“ říká jeden z policistů.

Tentokrát se policistům podařilo ulovit rybku. Prohlídka ukazuje, že vůz je kradený, a tak ho policisté okamžitě zabavují. Spokojení detektivové nechávají odvézt auto na důkladnou prohlídku do policejní garáže.

Kradený vůz stál 800 tisíc korun

Řidič končí o několik pater výš. Jeho výpověď je naprosto typická. Detektivové ji slyší téměř vždycky, když zabaví kradené auto. Řidič ho prý koupil od člověka, kterého nikdy neviděl a jméno si nepamatuje. Cena: 800 tisíc korun. Hodnota auta je podle odhadu o půl miliónu vyšší.

„Přestože majitel tvrdil, že vozidlo zakoupil jako dovoz z Německa, na místě jsme lustrací okamžitě zjistili, že vozidlo tohoto výrobního čísla bylo vyvezeno do Spojených států a je provozováno na Floridě. Jedná se o dvojče, na kterém byly pozměněny identifikační znaky,“ vysvětluje policista.

Jeho kolega doplňuje: „Padělek, který je užit v identifikátoru na tomto vozidle, má svůj originál. Ten je v Americe. Jezdí tedy dvě vozidla se stejným identifikátorem, což nelze.“

O své peníze řidič přijde

První věc, která policisty zajímá, jsou dva výrobní štítky ve dveřích u řidiče. „Už podle barevného rozdílu a chybějící perforace je na první pohled poznat, že se u jednoho jedná o padělek. U dveří řidiče chybí zámek, který byl instalován při výrobě. To znamená, že ho pachatelé násilně překonali, zámek nahradili záslepkou a už tam nedávali žádný náhradní zámek,“ ukazuje jeden z detektivů.

Současnému majiteli kradeného auta v tuto chvíli nezbývá nic jiného než vyndat všechny osobní věci do plastové bedýnky a domů odjet tramvají. O svých 800 tisíc pravděpodobně přijde, protože auto vrátí české úřady na Slovensko. A identické BMW na Floridě přijde o své nechtěné dvojče.

autor: pem
Spustit audio