Životnost jaderných elektráren prodlužují i ostatní země EU, říká minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr

Nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech by mohla zajistit dceřiná firma ČEZ. Před několika dny to naznačil premiér Andrej Babiš. Tuto variantu ale odmítají minoritní akcionáři. Mezi ně patří ekonom Michal Šnobr.

„Taková varianta prostě není možná, jako minoritní akcionáři jsme vlastníky ČEZu stejně jako stát, i když minoritní mají jenom 30 procent,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Problém také podle něj není o minoritních akcionářích, ale o zákonné, trestně právní odpovědnosti představenstva.

Nerentabilní investice

Stavba jaderné elektrárny je podle něj velmi náročná, nezvládají ji ani společnosti ze zemí, které můžeme považovat za jaderné velmoci.

Vyplatí se prodloužit životnost Dukovan? Odpovídá Dana Drábová

Jaderná elektrárna Dukovany

Prodloužit životnost jaderných bloků v Dukovanech o deset let má své plusy, ale také svá rizika. Říká to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. I když by bloky v Dukovanech měly povolení k provozu třeba do roku 2045, tak to podle ní ještě neznamená, že je bude možné do té doby bez problému provozovat.

„Projekty se značně prodražují, ceny jaderných elektráren se zečtyřnásobily nebo zpětinásobily, při současných cenách elektřiny jde o nerentabilní investici,“ upozorňuje.

Minoritní akcionáři podle něj pochybují o rentabilitě takového projektu bez garancí, pokud ale představenstvo takovou variantu podepíše, tak na sebe bere veškerou zodpovědnost. „Jako akcionáři se budeme bránit,“ upozorňuje.

Naopak variantou, o které chtěli diskutovat na valné hromadě ČEZu, je prodloužení životnosti jaderné elektrárny v Dukovanech o deset let. „Podobným postupem jdou i ostatní země v Evropské unii, v poslední době to udělali Finové ještě u starších bloků, než jsou Dukovany,“ upozorňuje s tím, že prodloužili jejich životnost až do roku 2040.

autoři: Marie Bastlová , prh