Živí se tím, co ho baví. Hans Besler vyrábí pravý horský sýr a sní ho i třicet deka denně

Vyrobit alpský horský sýr není žádná legrace. Jde o docela složitou proceduru, která vyžaduje spoustu kravského mléka a také velmi časné vstávání. Rodině Beslerových v Oberstdorfu nechybí ani jedno. Na horské louce v jihoněmeckém regionu Allgäu chovají krávy, vstávat před pátou je pro ně samozřejmost a sýru rozumí velmi dobře.

Příběh horského sýra začíná u krav, které jsou dobré horolezkyně. Vyšplhají se totiž až do nadmořské výšky dvou tisíc metrů, kde se pasou, jak prozrazuje Hans Besler.

Život v rytmu kravských zvonců

Stojí před svou salaší a vypráví o kravách, jež jeho rodina chová po více než čtyři sta let. Tradiční horský sýr však začal vyrábět až on.

Čtěte také

Vede mě do místnosti velké asi šest krát šest metrů, ve které je obrovská káď, do níž se nalévá přírodní nezpracované mléko. Krávy se dojí ráno a večer. Veškeré jejich mléko pak končí v tomto měděném kotli.

Hans Besler popisuje, co a jak přidává do mléka, jak ho zahřívá, jak pumpuje sýrovou hmotu do tlakových hrnců, ve kterých se presují celý den.

Dvě stě litrů na kus sýra

Ve sklepě to člověka praští přes nos, což je způsobeno čpavkem, který se line ze solné lázně. V ohromné kádi plave pět ohromných dvacetikilových kusů sýru. Budou tu celkem pět dní, aby se okolo nich vytvořila tradiční kůrčička. K výrobě jednoho kola je prý potřeba dvě stě litrů mléka.

Sýr plave v solné lázni, aby se na něm vytvořila kůrčička

O Hansi Beslerovi naprosto platí, že se živí tím, co ho baví. Každý den prý sní 20 až 30 deka svého sýru. Žinýrovat se nemusí, ve sklepě ho má ještě šest tun.

autor: Pavel Polák
Spustit audio

Související