Zisk z hazardu by měl být přiměřený, nejde o běžné podnikání, míní Pavel Bělobrádek

Poslanecká sněmovna rozhoduje o daňovém balíčku. V médiích se v posledních týdnech vedly debaty především o sazbách daně z příjmu. Rozhoduje se ale také o dalších změnách, třeba o zdanění hazardu. Poslanec KDU-ČSL Pavel Bělobrádek navrhl výrazně zvýšit daň provozovatelům loterií. Proč právě jim? A je správné, aby se z loterií platila výrazně vyšší daň než třeba z výherních automatů?

Původní profesí jste veterinář, ve sněmovně jste aktuálně členem petičního a kontrolního výboru. Proč jste to právě vy, kdo navrhuje změnit daně z hazardu?

Protože jsem zareagoval na to, co se ve sněmovně odehrálo, konečně hazardu jsem se věnoval už dříve. Navíc, politik musí být ve střehu u všech možných témat. Zareagoval jsem na to, že poslední den, kdy probíhalo druhé čtení, přišel poslanecký návrh poslance Babiše. Myslím si, že nebyl vyvážený, tak jsem dal svůj. A musím doplnit, že nenavrhuji pouze zdanit loterie.

To je pravda, můžeme to rovnou upřesnit – navrhujete i další zvýšení daní u živých her. Ale zatímco u živých her by to mělo být o dva procentní body, tak u loterií to má být o 20 procentních bodů. Což je celkem rozdíl?

Čtěte také

To samozřejmě je, já jsem chtěl jenom upozornit, že se to zužuje a že to prostě není tak, že bych navrhoval jenom zdanění loterií, ale i živých her. Ono totiž existuje něco jako Lafferova křivka, kdy už nemá smysl dál něco zdaňovat, protože už dál víc nevyberete, popřípadě vytlačíte některé segmenty do ilegality…

Chápu to dobře, že jste zmapoval příjmy podnikatelů v jednotlivých typech hazardu a vybíral podle toho, kde je to možné si to dovolit?

Inspiroval jsem se v zahraničí, myslím si, že je potřeba podívat na to, jaké jsou zisky a také se podívat do historie. Musím zcela radikálně odmítnout slova pana Chvátala ze Sazky, že chci Sazku znárodnit. Já jsem to nikdy neřekl, on to tvrdí, ale není to pravda. Řekl jsem, že nejlepší by bylo, kdyby loterie byly ve státních rukou, samozřejmě respektuji, že došlo k privatizaci po té nešťastné situaci po panu Hušákovi. Nicméně myslím si, že soukromý provozovatel není principiální zlo, ale že by zisk měl být přiměřený. A to byla také moje motivace. Neměli bychom likvidovat ty, kteří podnikají v tomto oboru, pokud se stát rozhodne, že bude takový obor tolerovat a že bude legální. Pak ale zisk by měl být přiměřený a neměl by propadat do státního rozpočtu, ale měl být takzvaně obarven. A myslím si, že by měl jít na sport, kulturu a boj se závislostmi.

Když se podíváte do výroční zprávy a vidíte, kolik ta společnost vydělává, tak to je kritérium, podle kterého by měl stát určovat daně? Že se podívá na to, kolik které společnosti vydělávají, a když politici mají pocit, že ta která společnost vydělává moc, tak že se přijde se zdaněním toho příslušného segmentu?

U hazardu ano. Hazard není přece podnikání jako nějaké jiné. Pokud budu učit někoho angličtinu, tak ať tam mám třeba 300 procent, ať si dělá každý, co chce. Ale hazard je přeci něčím výjimečný, to je stejné jako tabák nebo alkohol, tam platí jiná kritéria… Myslím, si, že podívat se na segment, který nepatří do běžného podnikatelského režimu, je naprosto legitimní. To přeci není prodávání kuličkových ložisek.

Co by přineslo státní pokladně vyšší zdanění loterijních společností? A nejde o daňovou razii proti Sazce? Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Bělobrádkem. 

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související