Ženy v Bibli: Támar

30. srpen 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Příběhem biblické Támar uzavřeme letní sérii o ženách z první biblické knihy, z První knihy Mojžíšovy, z Genesis. Támar je typická pramáti Izraele: krásná, nebojácná, lstivá a dlouho bezdětná. Dokáže dosáhnout toho, na co má nárok a nebojí se přitom použít úskoku.

Krásnou cizinku Támar si bere za ženu syn Judy a vnuk Jákoba, jmenuje se Er. Brzo umírá, protože byl v Božích očích zlý. A z Támar je záhy bezdětná vdova. Její tchán Juda ji dává v souladu se švagrovským právem, neboli levirátním zákonem, svému druhému synovi Ónanovi. Ten s ní ale nechce mít děti, a tak praktikuje přerušovanou soulož. Zanedlouho zemře i on.

Támar zůstává sama, Juda jí odmítne provdat za svého posledního syna, což by bylo v souladu s tehdejšími zákony. Jenže Juda se bojí, že by jeho benjamínek také zemřel, a tak Támar posílá do domu jejího otce.

Po čase zemře Judova manželka. Když jí opláče, zamíří kvůli ovcím do oblasti, kde bydlí u své rodiny osamělá vdova Támar. Té je jasné, že Juda ji chce nechat navždy samotnou, a tak se uchýlí k nestandardnímu řešení, popisuje teoložka Ivana Procházková: „Vydává se za prostitutku. Skryje se za závojem a se svým tchánem Judou počne dva syny.“

Když k ní Juda vstoupí, Támar si vyžádá jako zástavu jeho pečeť. Porodí dvojčata, Perese a Zeracha. Lidé ji obviní ze smilstva a Juda rozkáže, aby ji upálili. Ona mu ale pošle jeho pečeť, čímž vyjde najevo, že otcem dvou chlapců je on sám.

Biblický vypravěč mnohdy čtenáři předkládá jednotlivé příběhy bez hodnocení. V případě Támar je tomu ale jinak, podotýká Ivana Procházková: „Hodnocení je každopádně v tom, že Támar je uvedená v rodokmenu krále Davida (otce moudrého Šalamouna). V Novém zákoně ji dokonce najdeme v rodokmenu Ježíše Krista. To je výrazné pozitivní hodnocení.“

Teoložka Ivana Procházková doplňuje, že Támar vytvořila Judovi prostor pro pokání, ale neponížila ho, nezesměšnila ho: „Ona ho nevolala k soudu, nevykřikla přede všemi: Já jsem těhotná s tebou! Až když ji vedli k hranici, poslala po poslech Judovi zástavu, kterou jí dal, když se vydávala za prostitutku, a tím mu došlo, že otec dvojčat je on. Přiznává, že se k ní choval nespravedlivě, a činí pokání.“

Příběh Támar nás tedy nejen nabádá ke statečnosti, ale také ukazuje, že si člověk, když je zrovna v právu, může odpustit škodolibou radost na úkor svého bližního.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio