Zemřela Olga Fečová

1. březen 2022

Olga Fečová, romská spisovatelka, pěstounka a pedagogická asistentka Olga Fečová zemřela v pondělí 28. února 2022 ve věku nedožitých 80 let. Redakci O Roma vakeren to potvrdila její rodina.

Olga Fečová se narodila v roce 1942 ve slovenském Humenném. Spolu s rodiči se v pěti letech přestěhovala do Prahy. Dlouhodobě působila na Základní škole Boleslavova v Praze-Nuslích. Svůj blízký vztah k hudbě zúročila v roce 1996, kdy založila dětský soubor Čhavorikaňi luma (Dětský svět). S manželem, slavným hudebníkem Jozefem (Jožkou) Fečem, pak svoji hudebně-vzdělávací činnost rozšířili o několik dětských souborů v Neratovicích, později v Náchodě, Berouně či Krupce.

Mimo to se Olga Fečová věnovala dětem ze znevýhodněných prostředí. Spolu se svými dcerami se věnovala dočasnému pěstounství, kdy po jeden rok připravovaly odložené novorozence pro adopci.

Olga Fečová byla jednou z vůdčích osobností ženského romského emancipačního hnutí a ženské skupiny Manushe, a od roku 2016 vedla ženskou skupinu Jileha / Srdcem v Krupce. Byla také členkou Českého helsinského výboru. a její celoživotní nasazení a kulturní přínos jí bylo v roce 2016 uděleno prestižní ocenění Roma Spirit.

Poslední rozloučení s Olgou Fečovou proběhne v sobotu 5. března 2022 od 12 hodin v kostele v Bohosudově.

autor: Barbora Němcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.