Zdeněk Pohlreich: Každá dobrá restaurace má správnou vůni
„Chtěl jsem ukázat, že je třeba dělat věci opravdu z gruntu dobře,“ tvrdí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který se zviditelnil pořadem Ano, šéfe! Ve vysílání Hosta Radiožurnálu však uznal, že boj s kuřecími prsíčky s broskví už dávno vzdal. „Je to ztracená bitva,“ domnívá se.
Dobře vařit se však může naučit kdokoliv z nás. „Můžete se naučit základní technické postupy, doplnit znalost surovin. Pokud to zvládnete, máte vyhráno,“ uvažuje a dodává, že poté je třeba ovládnout mysl a nedělat některé věci příliš složitě.
„Nejnebezpečnější v kuchyni je kuchařské ego,“ varuje.
„Jsou to neověřená čísla, ale Praha má jen o polovinu restaurací méně než New York, což je nepoměr,“ zamýšlí se Zdeněk Pohlreich. Restaurací a hospod je podle něj v Praze až neskutečné množství.
Jejich hlavní problém vidí v tom, že kuchaři neumějí dobře jíst. „Lidé, kteří pracují v restauracích, vaří jídlo, které většinou nejedí, ať už z ekonomických nebo časových důvodů,“ popisuje.
Chuť se podle Zdeňka Pohlreicha musí trénovat na kvalitních potravinách. „Pokud nemáte trénink, těžko pak něco předvedete na talíři,“ dodává. Zároveň uznává, že práce v kuchyni je náročná. „Děláte milión věcí dohromady, do toho horko a stres,“ nastiňuje.
Jak podle Zdeňka Pohlreicha vypadá správná grilovačka? A proč není třeba maso dlouze nakládat? Také to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.