Zdeněk Mahler

28. říjen 2008

V úterý 28. října byl hostem Dopoledního Radiožurnálu spisovatel a publicista Zdeněk Mahler. Především o tom, jak se během 90 let proměnila idea českého státu, hovořil s moderátorkou Lucií Výbornou. Proč si Češi nezaslouží svou vládu? Z jakého důvodu se dnes do politiky nehrnou schopní lidé? A proč došlo od Masarykových dob k takovému ústupu vlastenectví? Ve středu 29. října bude hostem generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

"Nikoliv násilí, ale smírnost. Ne meč, ale duch. Ne krev, ale práce. Ne smrt, ale život. Já pán, ty pán. Humanita nesmí být bezzubá. Revoluce? Ne, reformace!" Tak prostřednictvím jednoho z Masarykových aforismů Zdeněk Mahler shrnuje to, co je obvykle nazýváno jako Masarykova idea demokratického státu. Jak se tato idea proměnila do dnešní doby? "Ono by bylo možné tuto ideu formulovat tím, že pojmenujeme děje, které probíhají, a to například příslovím: Každé hrábě hrabou k sobě. Což je dost málo, samozřejmě," shrnuje Zdeněk Mahler a doplňuje: "Když jsem se díval po českých dějinách, říkal jsem si, jak je to příznačné - tento lid je o tolik výš než lidé, kteří mu vládnou. Často se mluví o tom, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží - my si ji nezasloužíme."

Proč se podle něj dnes do politiky nehrnou schopní lidé? "Když se dělají dějiny, tak tam běží o ten základní fakt moci a peněz. Všechno ostatní jsou fábory a pentle a ornamenty a ti, kteří se třeba pohybují v té intelektuální sféře a nějak to formulují, tak se často dostávají do pozice, která už je pojmenována - užiteční idioti."

Zdeněk Mahler upozorňuje, že ve srovnání s Masarykovým Československem došlo ke značnému ústupu vlastenectví. Nabízí i důvod - a to chybějící mravní maják, jímž byl za první republiky Masaryk: "Když se například dozvěděl, že ministr Prášek jede v nějaké aféře, tak mu nepodal ruku. A ministr si mohl sbalit fidlátka a byl vyřízen. Slyšela jste někdy, že by dnes shora přišla výtka (protože nepodání ruky je zřejmě slabé v našich poměrech) proti tomu, že se nemá krást, že opravdu existují odlišené špinavé a čisté peníze, že morálka je o něco víc než virtuální pojem?"

Současná témata dostala mezi desátou a jedenáctou hodinou ve studiu Dopoledního Radiožurnálu značný prostor. Proč například Češi jako národ nedostáli očekáváním, která do nich svět po sametové revoluci vkládal? Co si Zdeněk Mahler myslí o takzvané udavačské aféře Milana Kundery? A proč v souvislosti se současnými médii podřízenými tržním mechanismům hovoří o "globální debilizaci"?

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Mahlerem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio