Zdeněk Duspiva

30. červen 2010

Ve středu se Tomáš Pancíř spojil po lince do Českých Budějovic se Zdeňkem Duspivou, národním koordinátorem pro digitální vysílání. Do jižních Čech proto, že právě dnes v noci zde dojde k přechodu z analogového na digitální vysílání. Ve vysílání proto upozornili na nutnost přeladění televizorů.Ve čtvrtek 1. července bude hostem Pavel Pecháček, dlouholetý ředitel české sekce Svobodné Evropy.

„Změna nastane nejen pro ty, kteří sledují klasické vysílání, ale i pro ty, co už přijímají digitální signál,“ upozornil s tím, že veškeré podstatné informace můžou lidé najít na webových stránkách Digitalne.tv. Ke změně dojde na jihu Čech mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.

Hlavní důvod pro změnu analogové technologie na digitální vidí Zdeněk Duspiva především v zastarávání technologií. „Digitální vysílání přinese nové služby, především rozšíření kapacity pro vysílání, datové služby, sadu volných kmitočtů pro doplňkové služby,“ vyjmenovává klady digitalizace. Zároveň dodává, že digitalizace je dlouhodobý proces, který se neustále vyvíjí. A nastavení televizních přijímačů je posledním článkem. Cílovým datem, ke kterému by měla být digitalizace téměř dokončena, je 11. listopad 2011.

„Veřejnoprávní multiplex dnes pokrývá 95 % obyvatelstva, zítra to bude až 98 %,“ nastiňuje výhodu digitálního vysílání. Po Českých Budějovicích bude analogový signál ukončen v Ústí nad Labem a také v Brně. „Brno je posledním regionem, který letos přejde na digitální vysílání. Příští rok se přidá drtivá většina regionů České republiky,“ popisuje Zdeněk Duspiva.

Digitalizace ovlivňuje i služby Českého rozhlasu. „Televize se set-top boxem umožňuje naladit rádio i na televizním přijímači,“ vysvětluje Zdeněk Duspiva s tím, že přesné statistiky využívání této služby sice nemá, ale je si vědom, že jde o poměrně využívanou službu. Chcete-li se dozvědět víc o digitalizaci rozhlasového nebo televizního vysílání, poslechněte si audio záznam rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Duspivou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio