Zdeněk Čižmář

3. listopad 2008

V pondělí byl hostem Dopoledního Radiožurnálu archeolog Zdeněk Čižmář, který v říjnu na Znojemsku objevil plastiku ženy z doby kamenné. Kromě podrobností o unikátním nálezu se mluvilo o tom, proč jižní Morava láká nejen odborníky na prehistorii, ale i vykradače archeologických lokalit. V úterý 4. listopadu bude hostem herec Pavel Nový.

Jména Hedvika a Johanka dostaly pravěké sošky moravské Venuše, které tým Zdeňka Čižmáře našel v průběhu jednoho roku v Mašovicích na jižní Moravě. Obě plastiky jsou přibližně 6 tisíc let staré a spadají do období moravské malované keramiky. "Co vše lze vyčíst z nálezů na Znojemsku?" ptala se svého hosta po lince z Brna moderátorka Lucie Výborná. "Vyčíst se z toho dá například to, že Znojemsko je jako region jednou z hlavních archeologických oblastí. Je tam celá řada pozůstatků pravěkých kultur, od nálezů z období lovců mamutů až po dobu Velkomoravského osídlení."

Archeolog z brněnského Ústavu archeologické památkové péče Zdeněk Čižmář objevil se svými spolupracovníky kromě torza sošek také unikátní areál, kde se pravděpodobně odehrávaly pravěké obřady. Podobnou stavbou je i záhadný Stonehenge v Anglii, který je ale díky velkým kamenným blokům monumentálnější, a proto pro návštěvníky působivější. V Mašovicích lze oproti tomu vidět jen pozůstatky původních objektů vykopaných v terénu. Celý areál měl více funkcí, byla to zřejmě centrální osada, která sloužila ke shromažďování obyvatel z okolí a k rituálním obřadům. Stejně jako u Stonehenge jde ale i tady jen o hypotézy.

A jak moc je naše území archeologicky zajímavé? Česká republika patří z odborného hlediska mezi nejvýznamnější oblasti v Evropě. Trochu se ale lišší Čechy od Moravy. Podle Zdeňka Čižmáře představovala Morava mísící kotel, kde se křížilo mnoho kultur a vlivů, zato Čechy byly více vázané na oblast současného Německa.

Pro Moravu je charakteristické, že kam člověk kopne, tam zpravidla něco najde. To bohužel zjistili i novodobí zlatokopové, kteří vykrádají archeologické lokality. "Specializují se především na metalické nálezy, nejpopulárnější jsou ty z keltského osídlení, ale rabování se nevyhýbá žádnému období. Je to velký problém, který by měl řešit nový památkový zákon na ochranu kulturního dědictví," uvedl Zdeněk Čižmář.

Záznam rozhovoru se Zdeňkem Čižmářem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio