„Zase se to na nás valí.“ Pacienti jsou většinou rizikoví a neočkovaní, popisují zdravotníci z ARO v Náchodě

Náchodsko v Královéhradeckém kraji je jedním z regionů s nejnižšími počty nově nakažených koronavirem. I tak ale v tamní nemocnici přibývá covidových pacientů a zdravotníci proto zřejmě brzy zprovozní zakonzervovaná lůžka. Doufali přitom, že už je nebudou potřebovat.

Petr Štěpánek, primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Oblastní nemocnice Náchod, mě vede na jedno z uzavřených oddělení. V přítmí jdeme prázdnými chodbami k opuštěným lůžkům s přístroji.

Čtěte také

Na postelích a přístrojích vidíme igelity. „Je to prostor, který po přípravě a navezení potřebného zdravotnického materiálu je schopné sloužit jako místo, kde bude možné pečovat o covidové pacienty,“ říká primář.

Náchodská nemocnice byla letos v únoru jednou z nejvytíženějších v celé zemi. Na jaře otevřela dlouho plánovaný nový pavilon. A právě v něm se dnes primář ARO Petr Štěpánek s kolegy o covidové pacienty stará. Jenže kapacita nových oddělení už brzy přestane stačit. „Nedávno bylo na současném interním covidu jeden až tři pacienti. Dneska už jich je tam dvanáct,“ počítá.

Vyčerpaný personál

Zakonzervovaná lůžka tady možná začnou postupně obnovovat už od čtvrtka. Personálně je budou muset obsluhovat i zdravotníci z dalších oddělení. Za poslední rok a půl je tak čekají už poněkolikáté psychicky náročné chvíle…

Například když jsem zapisoval aplikaci monoklonálních protilátek u pěti pacientů, jsou to pacienti rizikoví, neočkovaní, tak je to smutný, že to muselo dojít až sem a že se to na nás prostě valí,“ stýská si Štěpánek.

O tyto takzvané monoklonální protilátky, které dokáží v prvních dnech u lidí s covidem až ze 70 procent zabránit vážnému průběhu, je tu teď větší zájem, popisuje vrchní sestra oddělení ARO Šárka Štěpánková.

Čtěte také

V krizi se nikdo na složení neptá

„Lidi zkoumají, co je ve vakcínách a nechtějí se nechat očkovat, protože to je chemikálie. Ale když přijdou v těžkém stavu a žádají si protilátky, je jim úplně jedno, jaké mají složení. My jako zdravotníci se s tímhle setkáváme. Léčíme sebevrahy, obézní lidi, kteří měli doporučení držet zdravý životní styl a vlastně si svůj stav často zapříčinili nebo zhoršili sami,“ zlobí se sestra.

Zdejší zdravotníci ovšem věří, že především díky očkování tady nebude tolik pacientů v nejtěžších stavech jako při minulých vlnách epidemie koronaviru.

autoři: Ondřej Vaňura ,
Spustit audio

Související