„Očkovat se nenechám, čekám na seriózní vakcínu,“ říká pacient s covidem. Nepřesvědčila ho ani hospitalizace

Přes léto měli pauzu, teď ale zdravotníci ze Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze museli znovu otevřít covidové oddělení. Pacientů tam postupně přibývá. Na třetí interní klinice leží ti, co sice nejsou s nemocí covid-19 v nejhorším stavu, bez lékařské pomoci se už ale neobejdou.

Už jsme do toho režimu zase naběhli, bylo to týden zpátky. To víte, že se nám nechtělo,“ přiznává Lukáš Zlatohlávek, vedoucí oddělení 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Čtěte také

Společně přicházíme k prvnímu z pacientů zdejšího covidária. „Pán nebyl očkován, má krásnou covidovou pneumonii,“ ukazuje lékař.

Až někdo vyzkoumá nějakou seriózní vakcínu, tak budu první, který si ji dá,“ reaguje pacient, zatímco lape po dechu.

„Vakcíně nevěřím, pobyt tady mě nepřesvědčil. Bratr má tři dávky a stejně to ode mě chytil. Je moje dobrá vůle, jestli se nechám očkovat.“

Lékař: Neočkovaní mají horší průběh

Poměr očkovaných a neočkovaných pacientů, kteří tu jsou hospitalizovaní, se podle Lukáše Zlatohlávka mění, horší průběh ale mají ti bez očkování.

Čtěte také

„Stalo se, že přišli neočkovaní pacienti a v podstatě druhý den šli na jipku. Například v tomto pokoji leží očkované dámy a, jak sama vidíte, mezi nimi a předchozím pánem je diametrální rozdíl.“

Cvičím, chodím, piju, snažím se mít dobrou nápadu…“ vypočítává pacientka, která už brzy půjde domů. Jak říká, nejvíc se prý těší na děti a vnoučata.

Na covidovém lůžkovém oddělení v pražské Všeobecné fakultní nemocnici zatím ještě pro pacienty místo mají. Obsazená je asi polovina ze čtrnácti lůžek.

autoři: Marie Veselá , als
Spustit audio

Související