Záporožskou jadernou elektrárnu ovládají ruští vojáci. Válka na Ukrajině, den devátý

Hasičům už se podařilo uhasit požár u areálu Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny. Začalo tam hořet po nočním útoku ruské armády. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii požár nezasáhl žádné klíčové zařízení. Na místě nejsou žádní mrtví a ukrajinské úřady nezjistily žádnou změnu úrovně radiace.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová řekla, že radiační situace v oblasti se zatím nezměnila. Informuje o tom s odkazem na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii. Dodala, že Ruská federace útokem na jadernou elektrárnu nejspíš porušila mezinárodní právo.

Volodymyr Zelenskyj v noci vyzval Evropu, aby se probudila, protože případný výbuch reaktoru by znamenal její konec.

Telefonicky už hovořil s britským premiérem Borisem Johnsonem. Ruské ozbrojené síly podle Johnsona musí okamžitě zastavit útok na Záporožskou elektrárnu. Bezohledné činy ruského prezidenta Vladimira Putina už podle Johnsona ohrožují bezpečnost celé Evropy. Británie prý udělá všechno, aby se situace nezhoršovala.

Kromě evropských lídrů mluvil během noci Zelenskyj také s americkým prezidentem Joem Bidenem. Společně pak podle Bílého domu vyzvali Rusko k zastavení palby u elektrárny a o přístup pro hasiče a další záchranný personál.

Nouzový stav

Česko je ode dneška v nouzovém stavu, opatření má přispět k efektivnější pomoci uprchlíkům. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by měl nouzový stav mimo jiné urychlit vydávání dokumentů pro lidi, kteří z Ukrajiny prchají kvůli válce.

V Rusku je řada médií nebo sociálních sítí částečně nebo zcela nedostupné. Jedná se o ruskou verzi zpravodajského serveru BBC, weby Deutsche Welle, RFE-RL a Meduza.

Nefungují tam ani internetové stránky Facebooku. Ruské úřady v souvislostí s rukou invazí na Ukrajinu zpřísnily dohled nad médii kritickými vůči úřadům. Ruské úřady tento týden zablokovaly jeho webový kanál i vysílání liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy.

autoři: Jan Pokorný , lup , and
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.