Západní styl sushi má pramálo společného s Japonskem, vysvětluje český kuchař

20. září 2019

Richard Tomáš z restaurace Yamato je druhým vicemistrem světa v přípravě sushi. Pro Japonce je důležitá symbolika, říká. Za uspořádáním sushi na talíři je filozofie, musíte znát roční období, sezónní suroviny i význam ornamentů. Hodnotí se vizuální stránka, filozofický rozměr a teprve poté přichází na řadu chuť. Baví mě barvy, kreativita, možnost kombinace chutí a nepřeberné množství ryb a mořských plodů. Čím přesvědčil porotu? A jaký význam má pro Japonce květ hrušky?

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.