Západní styl sushi má pramálo společného s Japonskem, vysvětluje český kuchař
Richard Tomáš z restaurace Yamato je druhým vicemistrem světa v přípravě sushi. Pro Japonce je důležitá symbolika, říká. Za uspořádáním sushi na talíři je filozofie, musíte znát roční období, sezónní suroviny i význam ornamentů. Hodnotí se vizuální stránka, filozofický rozměr a teprve poté přichází na řadu chuť. Baví mě barvy, kreativita, možnost kombinace chutí a nepřeberné množství ryb a mořských plodů. Čím přesvědčil porotu? A jaký význam má pro Japonce květ hrušky?
Související
-
Najít lanýž je vzrušující, je za ním finanční hodnota a unikátnost, popisuje obchodník s lanýži
Přírodovědec a znalec lanýžů Petr Synek si vycvičil psa a začal hledat lanýže. Nejdražší bílé piemontské mají hodnotu stovek tisíc. Člověk se ale milionářem nestane.
-
S Janem Punčochářem poznáváme kouzlo českých omáček. „Dobrý vývar a málo mouky,“ doporučuje
Radiožurnál vysílá z letošního ročníku Garden Food Festivalu. O vaření a o pálenkách si Patricie Strouhalová povídala s Janem Punčochářem a Ilonou Družbíkovou.
-
Nejlepší nakládaný hermelín dělá tibetský mnich. Sonam Tsering v Česku popularizuje tamní kuchyni
Umíte si představit český nakládaný hermelín po tibetsku? Že něco podobného nejen existuje, ale navíc i skvěle chutná, dokazuje Sonam Tsering.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.