S Janem Punčochářem poznáváme kouzlo českých omáček. „Dobrý vývar a málo mouky,“ doporučuje

31. srpen 2019

Moderní česká kuchyně? To jsou dobré omáčky, které nejsou zahuštěné moukou, říká šéfkuchař Jan Punčochář. Ten je už několik let tváří Garden Food Festivalu, který se letos koná ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti. A Radiožurnál je u toho.

Třeba na takové kuře na paprice je potřeba především dobré kuře, čerstvou papriku, zalít vývarem a podusit. Česká kuchyně je ale především o tom, že ji dlouho vaříme – právě kuře na paprice se dělá třeba i čtyři až pět hodin.

Čtěte také

Na svíčkové je zase zajímavé to, že ji každý dělá jinak. „Jenom tam musí být asi kořenová zelenina a citron,“ usmívá se šéfkuchař, který si libuje zejména v koprové omáčce. Na ni je také potřeba dobrý vývar, jíšku udělat na másle a dobře provařit, aby nebyla cítit mouka.

Smažený sýr versus cordon bleu

A proč se smažený sýr nikdy neobjeví na jídelním lístku Jana Punčocháře? Oblíbený pokrm je podle něj spíše gastro porno – dělá se ze špatného sýra a není to dobré. Rád ale připravuje cordon bleu podle klasického švýcarského nebo francouzského receptu. „To se se smažákem nedá srovnat, je to jiný level přípravy pokrmu,“ zdůrazňuje.

Do české kuchyně také patří dobře načepované pivo, které je ve spojitosti s jídlem nedílnou součástí. „Pivo, jídlo a víno se rovná česko-rakouská kuchyně,“ říká.

... a po ránu dobrá pálenka

Do mobilního studia Radiožurnálu na Garden Food Festivalu zavítala i Ilona Družbíková ze Skanzenu Modrá, podle které pálenka po ránu není žádný přežitek. „Stačí malá štamprdle na lačno na ráno,“ říká s úsměvem.

Klasickou slováckou trojicí jsou švestky, hrušky, meruňky, ale pálí se vše, co má cukr. „Pecka tomu dá správný říz,“ upozorňuje.

 Ilona Družbíková
Spustit audio