Najít lanýž je vzrušující, je za ním finanční hodnota a unikátnost, popisuje obchodník s lanýži
Přírodovědec a znalec lanýžů Petr Synek začal lanýže hledat po hospodské debatě. Pomohlo mu, že je vědec, většina informací o lanýžích jsou prý nesmysly k zastrašení konkurence. Lanýže se hledají s vycvičenými psy: Ekonomika jde ruku v ruce s ekologií, pes neničí les tak jako prase. Největší velikosti dosahují nejdražší bílé piemontské, rekord je hodně přes kilo. V jídle má nejradši jednoduché kombinace, kde vynikne chuť lanýže – houbové rizoto nebo míchaná vajíčka.
Podívejte se také na bonusové video z rozhovoru:
Související
-
Chuť pepře dělá nejen jeho barva, ale i velikost. Kde najdete ten nejlepší?
Klára Dohnalová a David Pavel přinesli do studia Radiožurnálu pepř – jeho příběh, vůni i chuť. Vše souvisí s Kambodžou, odkud prý pochází ten nejlepší druh.
-
Maso chudých, to jsou prý houby. Když nerostou v lese, můžete si je vypěstovat doma na zahrádce
Proč se na houby musí do lesa? Vždyť dnes už se dá uměle vypěstovat kdeco. Jenže většina jedlých hub právě ne. Pro život potřebují vztah se speciálním lesním prostředím.
-
Když si kupujete maso, dívejte se řezníkovi na ruce, doporučuje řeznický mistr Kšána
Jaký je rozdíl mezi zráním a stařením masa? Který tradiční recept byl nejtěžší objevit, ověřit a vyzkoušet? Lucie Výborné odpovídá mistr řezník František Kšána.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.