Zaorálek je schopen ukončit žabomyší války, míní šéf Národního divadla Burian

Mírnou naději v prvních reakcích na nástup Lubomíra Zaorálka na post ministra kultury vyjádřil například ředitel Národního divadla Jan Burian. Co pozitivního od Zaorálka očekává? Třeba to, že bude resort vnímat jako entitu, která utváří pozici Česka v evropském kontextu.

„Resort kultury je politiky vnímán jako taková popelka, nikdo o něj moc nestojí, protože je tam vždy dohadování nejen s umělci, a přitom tam není tak velký rozpočet,“ říká s tím, že na druhou stranu jde o významný resort, který ovlivňuje duchovní a mravní podobu země.

Čtěte také

A v tomto směru je Lubomír Zaorálek podle něj zkušený člověk, který bude schopný vnímat, že je potřeba skončit se žabomyšími válkami a na resort nahlížet jako na entitu utvářející pozici Česka v Evropě.

Burian rovněž upozorňuje na to, že správa a financování kultury je jediná oblast, která od roku 1990 neprošla reformou. Na rozdíl od školství a vědy, kde vznikly nové typy institucí a způsoby financování.

„Energie se zbytečně soustřeďuje na to, kdo bude kde ředitelem nebo vedoucím, místo aby se soustřeďovala na to, jakým způsobem budeme kulturu podporovat a jak nastavíme pravidla, abychom se v nich uměli dlouhodobě pohybovat,“ navrhuje.

Ke klíčovým věcem, které by měly být nastaveny, pak podle něj patří existence správních rad, jejichž úkolem by byl dohled. Další nutnou věcí je také kooperativní financování.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související