„Zahrála i skleničku od hořčice.“ Hana Maciuchová byla fantastická žena, vzpomíná režisér

Copatá Anče v Krkonošských pohádkách, středoškolská učitelka v televizním seriálu Ulice, ale také Olga Scheinpflugová ve filmu Člověk proti zkáze nebo výrazná postava v Ondříčkových Samotářích. To všechno byla herečka Hana Maciuchová, která zemřela ve věku 75 let. 

Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Od počátku kariéry byla pevně spjatá s Vinohradským divadlem. Nastoupila tam v roce 1971 a právě tady ztvárnila řadu svých známých divadelních rolí – například Lízu z Obchodníka s deštěm.

Jako vzpomínku na paní Hanu Maciuchovou zařazujeme dnes po 12:30 do vysílání rozhovor, který s ní vedla Lucie Výborná v listopadu 2016.

Jak vzpomínala na natáčení Krkonošských pohádek? A co ji i Lucii Výbornou nedchlo při četbě čínské románové ságy spisovatelky Jung Chang Divoké labutě? Poslechněte si reprízu rozhovoru ve vysílání, na na našem webu nebo v aplikaci mujRozhlas.

Anče i Olga Scheinpflugová

Mnoho příležitostí jí nabídl i film. Poprvé se objevila ve snímku slovenského režiséra Štefana Uhera Organ z roku 1964. Později ji diváci mohli vidět například v Balíkově psychologické sondě V každém pokoji žena.

Před kamerou se objevila také v jednom z mála hraných večerníčků Krkonošské pohádky. Drobná dívka s výraznýma očima, která věčně musí obskakovat Trautenberka – přesně taková je postava Anče. Hana Maciuchová si ji zahrála už v době, kdy ještě studovala na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Velkou charakterní roli jí přinesl Skalského film o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou.

Točila i v pozdějším věku

Nezapomenutelná je také její postava přísné matky ve filmu Samotáři v režii Davida Ondříčka. „To máš z toho života, jakej vedeš. Ale to je taky z toho, jaký lidi ty si vybíráš, s jakejma lidma ty se stýkáš. Prokrista!“

Hana Maciuchová točila také v pozdějším věku, objevila se třeba v Četnických humoreskách a velkou popularitu si získala rolí profesorky Miriam Hejlové v seriálu Ulice. Nejnověji ji diváci mohli vidět v drobnější roli ve filmu Tátova Volha.

Žena se smyslem pro humor

Na kontě ale měla také řadu výrazných rozhlasových rolí. Například před dvěma lety natočila monodrama s názvem Enigma Emmy Göring.

Čtěte také

„Za všech okolností se snažila vnořit do různých životních zábav, snažila se sama sebe rozvíjet. To se samozřejmě projeví v lidské duši,“ vzpomíná na herečku Aleš Vrzák, který rozhlasové monodrama režíroval. 

„Hana byla vždy perfektně připravená, nikdy jsem ale nezažil, že by byla neústupná. Vycházeli jsme spolu skvěle, vzájemně jsme respektovali svou roli. Toho jsem si na ní vážil. Kdysi jsem ji třeba požádal, aby ve hře Davida Drábka hrála roli skleničky od hořčice, která se vydává za drogovou skleničku – a ona tu roli přijala, byla naprosto skvělá. V humoru byla fantastická.“

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související