Začínají eurovolby. Nezapomeňte platný doklad totožnosti, elektronický nestačí, zdůrazňuje odborník

7. červen 2024

Evropský parlament čeká po pěti letech obměna. Nové poslance začnou už dnes odpoledne vybírat i čeští voliči. Svými hlasy určí obsazení 21 křesel, které připadají Česku. „Nezapomeňte platný doklad totožnosti – občanský průkaz nebo cestovní doklad. Elektronický doklad totožnosti mají volební orgány povinnost přijímat až od roku 2025. V letošních volbách okrskové volební komise tuto povinnost nemají,“ zdůrazňuje Tomáš Jirovec, ředitel odboru voleb ministerstva vnitra.

Čtěte také

Voliči, kteří nevolí v místě svého bydliště, ale nechali si vystavit voličský průkaz, musí při volbě k tomuto průkazu předložit také doklad totožnosti.

„Pokud se někomu změnily plány, jde do své tradiční volební místnosti a už ten průkaz, o který zažádal, nepotřebuje, tady bych byl opatrný a upozornil, že i v takovém případě je třeba si voličský průkaz vzít s sebou, protože vaše domovská okrsková volební komise má vyznačeno ve výpise seznamu voličů, že vám byl vydán voličský průkaz. I této komisi jej musíte odevzdat,“ upozorňuje Tomáš Jirovec.

Volit je možné v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související