Notářská komora připravila nový systém pro posílení bezpečnosti úschov. V čem je největší změna?

2. červenec 2024

Úschova peněz u notářů by měla být bezpečnější. Notářská komora spouští ve spolupráci s bankami systém, který má klienty i samotnou komoru upozornit na případné podezřelé transakce. „Největší změna je v tom, že notáři budou muset všechny své účty úschov registrovat u Notářské komory, ale zásadní ještě je, že všechny transakce na účtech všech notářských úschov budou povinně notifikovány bankou systému Notářské komory,“ říká prezident Notářské komory Radim Neubauer.

„Kdykoli notář obdrží peníze od účastníka na účet úschovy nebo kdykoli notář odešle peníze, dostane komora avízo. Komora potom napřímo informuje všechny účastníky notářské úschovy formou e-mailu, SMS zprávy nebo datové zprávy o tom, že peníze odešly.

Pokud by banka poslala avízo, že peníze šly jinam, okamžitě se rozsvítí na Notářské komoře červené světlo a komora to začne řešit,“ ujišťuje Radim Neubauer, prezident Notářské komory

Byly banky ochotné na novém systému spolupracovat? Musely kvůli tomu upravit svoje vnitřní pravidla? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související