Za sluncem do Chorvatska!

Chorvatsko je pro Čechy země zaslíbená, alespoň podle toho, kolik z nás ho v létě navštíví. Skromné odhady mluví o půl milionu lidí, jiné zas skoro o milionu českých turistů.

Ještě nezačala sezóna, nejsou tu lidi, je tu klid a příjemně. Zřejmě taky proto, že pláže se pomalu probouzejí ze zimního spánku a většina Chorvatů teď navíc sleduje fotbalové mistrovství světa. Fotbal je tady sportem číslo jedna a jména jako Šuker, Rapaič, Olič nebo Pletikosa představují chodící pomníky. Televizi teď kvůli fotbalu můžete vidět doslova na každém kroku, stále puštěná je v chorvatských domcích, stejně jako u stánků na plážích. I my jsme se nechali na chvilku strhnout fotbalovou horečkou, abychom si pak v klidu poseděli v jedné místní kavárně.

Asi nemá cenu popisovat chorvatské pláže, jídlo a život. Přes den jsou všichni místní zalezlí a život začíná až se západem slunce. Vzhledem k tomu, že sezóna ještě pořádně nezačala, i ceny jsou zatím mírné. Některé podniky totiž čekají na nápor turistů a pláže jsou zatím poloprázdné. Tady v okolí Splitu je teď zhruba 25 stupňů a moře vás dokonale ochladí, teď má totiž tu nejlepší teplotu, není ani studené, ani teplé. Podobně jako zdejší pivo. Prostě ideál.

Logo

Možná už chápu, proč je Chorvatsko tak oblíbené. Kdybych si ovšem na skalnaté pláži nepíchl do nohy bodlinu z ježka, kdyby v noci tak nekřičely cikády a kdybychom hned za hranicemi neplatili pokutu. Chorvatští policisté jsou totiž velmi zákeřní a hlavně nesmlouvaví. Existuje tu jakási přímá úměra - za minutu diskuse zaplatíte víc v přepočtu zhruba o pětistovku. Ale na všechno zapomenete, jen co se ponoříte do vln, dáte si skvělé chorvatské víno nebo rybu. Ať tak, nebo tak, od pondělka 10. června si k tomu můžete pustit i Český rozhlas.

"Vysílání bude každý den, včetně sobot a nedělí od 18 hodin a 5 minut do 18 hodin a 30 minut. Budeme vysílat samozřejmě zprávy, především zprávy z domova, a aby ti, kdo přijeli na dovolenou, měli nějaké informace o tom, co se děje v České republice - a navíc bude těsně po volbách, takže to budou informace vcelku důležité. Dále budeme vysílat hlavně pro turisty, to znamená turistické informace, tipy na výlety a zajímavosti".

Logo
autor: flu
Spustit audio