Z pokojné demonstrace během chvíle peklo. Páteční střety v Egyptě si vyžádaly desítky obětí

17. srpen 2013

Nejméně 80 lidí zemřelo při bojích mezi policií a demonstranty v Egyptě během takzvaného dne zloby. Ten vyhlásili islamisté na protest proti násilnému rozehnání protestních táborů v Káhiře. Během násilností od středy zemřelo už víc než 600 lidí. Muslimské bratrstvo své stoupence vyzývá, aby v demonstracích pokračovali i příští týden. Největší z demonstrací na náměstí Ramsís přihlížel i blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček:

„Ať padne vojenská vláda“, skandovali stoupenci sesazeného prezidenta Mursího na káhirském náměstí Ramsís.

Sešli se tam po páteční polední modlitbě v nedaleké mešitě al-Fath. Zpočátku byla demonstrace poklidná, lidé nanejvýš ukazovali na prolétávající vojenský vrtulník na protest podrážky svých bot.

„Cílem tohoto shromáždění je požadovat návrat legitimity. Doktor Muhammad Mursí je prvním civilním a demokraticky zvoleným prezidentem Egypta,“ opakuje hlavní požadavek islamistů jeden z demonstrujících.

Lidé v Egyptě jsou na cizí novináře většinou milí. „Přísahám Bohu, že všechna západní média, jako třeba Washington Post, opravdu, během masakru všechna západní média říkala pravdu. A nazvala událost pravým jménem, tedy masakrem,“ dodává demonstrant a odsuzuje egyptská média za totální neobjektivitu.

Stačil však okamžik a pokojná demonstrace se proměnila v peklo. Vzduch se naplnil slzným plynem, sekaným olovem a ostrými střelami. Motorkáři co nejrychleji odvážejí raněné do nejbližší polní nemocnice. Ta je umístěná v blízké mešitě.

Imám mešity diriguje amplionem okolní dav, aby pustil motorku s raněným. Mladý muž měl celou košili úplně nasáklou krví. Dost možná se stal jednou z desítek obětí událostí jediného letního dne.

autor: mac
Spustit audio