Z beznaděje k úplnému ústupu nádoru. „Zázračný“ lék na rakovinu míří do další fáze klinických studií

11. prosinec 2021

Lék na nádory ledvin nebo kůže s označením SOT 101, který se vyvíjí i v Česku, míří do další fáze klinických studií. Za přípravkem stojí biotechnologická společnost SOTIO. Teď oznámila spolupráci s jednou z největších a nejstarších farmaceutických firem na světě MSD. I díky tomu bude do příštích studií za pár měsíců zahrnuto 300 pacientů s různými onkologickými diagnózami z několika zemí.

Z laboratoře biotechnologické společnosti SOTIO v pražských Holešovicích míří přípravek SOT 101 v rámci studií za prvními pacienty z Česka, Španělska, Francie a také USA. Lék funguje na bázi Interleukinu-15. To je bílkovina, kterou máme běžně v těle a je zodpovědná za to, že si bílé krvinky dokážou poradit s viry a nádorovými buňkami.

Čtěte také

Vzali jsme si z Interleukinu-15 to dobré. Modifikovali jsme ho tak, abychom výrazně posílili schopnost látky aktivovat protinádorovou imunitní odpověď,“ vysvětluje generální ředitel společnosti SOTIO Radek Špíšek. Na rozdíl od některých jiných vyvíjených přípravků imunoterapie je SOT 101 unifikovaný, tedy pro všechny pacienty stejný, což by mohlo usnadnit jeho rozšíření. 

Slibné výsledky

Z nedávno zveřejněných dat dosavadní klinické studie vyplývá, že u 30 pacientů s pokročilými nebo metastázujícími pevnými nádory byly prokázány slibné známky účinnosti. A přínos byl i u většiny z 13 lidí v kombinaci s jinými léky, včetně jedné pacientky z Paříže.

V laboratoři biotechnologické společnosti SOTIO v pražských Holešovicích

„Jde o jeden z příkladů, který mě opravňuje mluvit optimisticky. Jedna žena s kožním nádorem během posledních šesti let vystřídala prakticky všechny možné typy protinádorové léčby. Do naší studie se dostala v okamžiku, kdy všechny dosavadní možnosti selhaly. A fantastické je, že došlo k úplnému ústupu nádorového onemocnění.“

generální ředitel společnosti SOTIO Radek Špíšek

Tato zmíněná pacientka dostala lék SOT 101 v kombinaci s přípravkem Keytruda. Za ním stojí velký světový farmaceutický hráč – firma MSD. Keytruda je zástupcem nové skupiny léků, kterým se říká checkpoint inhibitory a které posilují imunitní odpověď proti nádorům.

Testujeme, jestli když k těmto inhibitorům přidáme naši látku, tak zda dokážeme pacientům pomoct po delší dobu nebo vyvolat víc klinických odpovědí,“ doplňuje generální ředitel společnosti SOTIO Radek Špíšek.

Klinické studie pokračují

Díky nové spolupráci lék v příštím pololetí zamíří do dalších zemí, a to do Itálie, Velké Británie a Belgie – celkem zhruba ke 300 pacientů také s nádory plic, kůže, tlustého střeva, jater, prostaty, nebo vaječníků.

Čtěte také

V Česku se tyto klinické studie týkají Masarykova onkologického ústavu v Brně. Lékař z tamní kliniky komplexní onkologické péče Jiří Tomášek vidí celosvětově v nových lécích imunoterapie velkou budoucnost. „Lze říct, že v pokročilé fázi klinických zkoušení je několik desítek velmi nadějných látek. Všechny velké farmaceutické firmy se na toto soustředí. Je ale nutné dodat, že nikdy nebudeme mít univerzální lék na léčbu všech nádorových onemocnění, každý nádor je totiž trochu jiný a jiné musí být i způsoby léčby.“

Pokud i následující fáze klinických studií léku s označením SOT 101 dopadnou dobře, mohla by česká biotechnologická společnost SOTIO o jeho registraci požádat zhruba za čtyři roky. 

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související