Woody Guthrie

12. červenec 2009
Doteky víry

Woody Guthrie byl levicového smýšlení, ale ne ateista. Neměli pravdu ti, co tvrdili, že jeho Ježíš byl vlastně revolucionář. Možná používal tento obraz, ale nezpochybňoval tím Kristovo božství, stejně jako křesťanský základ americké kultury, ze kterého sám vzešel. Projevilo se to třeba ve vlastenecké písni This Land Is Your Land, která se stala velice oblíbenou. Zpívá se v ní o zemi stvořené Bohem pro člověka.

Woodyho Guthrieho můžeme opravdu brát jako zakladatele americké folkové hudby. Díky folkloristovi Allanu Lomaxovi, který ho objevil, se stal všeobecné známým a populárním.
Guthrie si ale slávy moc neužil. Jakmile dostal první větší honorář, vrátil se zpět ke svému tuláckému životu. Později se u něj projevilo psychické onemocnění, a tak zbytek života strávil na psychiatrii. Tam ho navštívil Bob Dylan, který na Guthrieho vlastně navazuje. V začátcích napodoboval Guthrieho nejen ve zpěvu ale i v psaní textů. Guthrie se tak možná i díky němu stal duchovním otcem mnoha dalších písničkářů, kterým se později začalo říkat Woodyho děti.

Obrovské množství Guthrieho písní zlidovělo, i když se vědělo, že ty písničky jsou jeho. Ovšem autorství jeho písní bylo často sporné. Velmi často přejímal melodie, měnil je a přidával k nim, co ho napadlo, ale hlavně na ně psal nové texty. To bylo později typické i pro většinu amerických písničkářů, stejně jako vzájemné půjčování úspěšných písní a nejrůznější předělávky. A tak dodnes zde nikdo nemá problém cokoliv od kohokoliv převzít do svého repertoáru. Jako třeba trio Peter Paul and Mary, ale o těch až příště.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.