Vzpomenete si na znělku, se kterou vám zmrzlina přijížděla až před dveře?

27. červen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Na jaře v roce 1993 mohli lidé poprvé zaslechnout tóny švédské lidové písně a koupit si zmrzlinu ze žluté dodávky. Prodej totiž zahájila česká pobočka německé firmy Family Frost.

Nápad, který pochází ze Švédska, zrealizoval po pádu železné opony západoněmecký podnikatel Udo Floto. Napadlo ho rozšířit tento model obchodu i do východní a střední Evropy. A povedlo se.

Auta společnosti projížděla ulicemi měst i obcí a zákazníky svolávala znělkou, která se brzy stala všeobecně známou.

V začátcích firma jezdila s 50 vozy. Po pěti letech existence byl jejich počet pětkrát vyšší a Family Frost pokrývala téměř celé území České republiky.

V nabídce měla kromě zmrzlin a krémů hlavně mražené polotovary. Potraviny získávala od zahraničních, ale i tuzemských dodavatelů. Ty firma oslovovala, aby nabízeli sami své vlastní výrobky do prodeje. Sortiment se stále obměňoval. Neoblíbené zboží nahrazovaly novinky.

Koncem 90. let zájem o prodejny na kolečkách především ve větších městech poklesl. Zákazníky odlákaly supermarkety, později následované hypermarkety a diskontnímu obchody.

Nezaměnitelná znělka ale definitivně zmizela v roce 2010, kdy firma přišla se změnou obchodní strategie. Auta už neprojížděla obcí a nečekala, jestli si někdo přijde něco koupit. Společnost si vytvořila svou stálou klientelu.

Prodejce jednou za 14 dní zazvonil přímo u zákazníka, poradil s výběrem a zboží donesl až domů. Firma Family Frost už v České republice nepůsobí, má ale své jiné nástupce.

Spustit audio