Vzhůru po nejdelším eskalátoru světa

Víte, kde se nacházejí nejdelší eskalátory pod širým nebem na světě? V Hongkongu. Měří totiž téměř kilometr a překonávají i velké převýšení. Jezdící schody se zároveň staly nedílnou součástí veřejné dopravy v této bývalé britské kolonii.

Přecházím nad jednou z hlavních dopravních tepen ostrova Hongkong Queens Road. Posledních pár kroků a pak už se jen vezu. A to doslova. Před sebou mám 800 metrů dlouhé eskalátory sestavené z celkem 20 jezdících schodů a tří pohyblivých pásů.

Tisíce lidí míří vzhůru, někteří na masáž, jiní do fitness centra, na obchodní schůzku, do restaurace nebo domů. "Jsou skvělé, bydlím totiž až nahoře. Považuji je proto za hodně prospěšné. Kdyby tu nebyly, našla bych si byt jinde. Jezdící schody proto hrály hlavní roli při mém rozhodování," svěřuje se 38letá Vaneda, která si s manželem pořídila apartmán v mrakodrapu pod dominantou Hong Kongu Peakem Victoria.

Eskalátory, které začínají na Centralu, tedy v místech západního konce někdejší hongkongské metropole Victoria City prakticky na úrovni mořské hladiny, překonávají převýšení 135 metrů. Už sedmnáctý rok spolehlivě vozí vždy jedním směrem desetitisíce lidí, ráno dolů a zbytek dne až do půlnoci zase nahoru. Navíc pěkně pod střechou, takže může klidně i pršet.

Logo

"Moje pomocnice v domácnosti může vyrazit před 10. hodinou ráno na nákup. Do té doby totiž schody jezdí dolů. A až vše pořídí, bez problémů se zase dostane zpět, protože po celý zbytek dne až do pozdních nočních hodin se eskalátory pohybují jen směrem vzhůru," říká mi 60letý pan Tam.

Eskalátor, který propojuje 14 silnic a celou oblast dělí na dvě části, usnadnil nejen pohyb obyvatel, ale umožnil i oživení této části ostrova. Lemují ho desítky restaurací a barů. V podniku Ivan Kozak můžete ochutnat ruskou kuchyni, U Pomerančovníku zase vína ze všech koutů světa a italské speciality pak U Tlustého anděla. Do všech se dostanete, aniž byste se příliš zapotili, což je jinak, vzhledem k panujícímu vlhkému a teplému počasí v Hongkongu, zcela běžné.

Jezdící schody se tak staly nezbytnou součástí veřejné dopravy. Přitom fungují zdarma. Není divu, že je denně využije na 55 tisíc lidí. "Jednou, když jsem se potřeboval dostat na letiště, nemohl jsem chytit taxíka. Byla ranní špička, proto jsem i s kufrem sjel po schodech dolů a vlastně pěšky přešel až na stanici rychlovlaku jedoucího na letiště," dokládá jejich prospěšnost pan Tam.

A mladá maminka se k němu rychle připojuje: "Myslím, že jsou hrozně důležité. Teď jezdím s kočárkem a nemám problém ani dolů ani nahoru. Ovšem tlačit ho do tak prudkého kopce, to by prakticky nešlo." A asi 30letá žena pokračuje vzhůru, po svých, přesto bez námahy.

Logo

Eskalátory navíc fungují jako informační centrum, všude okolo jsou různé billboardy, letáky a upozornění. Nechybí koše na tříděný odpad a využitím schodů můžete i ušetřit na jízdném, třeba v metru. Stačí přiložit legitku k elektronickému přístroji, který vám ke zbývajícímu kreditu přidá pár desetníků.

Hongkongské eskalátory se ovšem proslavily i daleko za hranicemi. Objevují se totiž ve filmu Chinese Box, kde si přímo u nich zřídil svou kancelář hlavní hrdina v podání Jeremy Ironse. Natáčel se na nich také veleúspěšný snímek o Batmanovi Temný rytíř. Jezdící schody se objevily i v několika básních a jejich autoři o nich mluví jako o "schodech vedoucích k nebi nebo ke hvězdám".

Muslimové by pak mohli dodat, že až k Bohu. V horní části se totiž nachází mešita Džámi'a masdžid. "Nemohli by sem vyjít, kdyby třeba měli zdravotní potíže nebo starší lidé. Muslimové se totiž modlí pětkrát denně. Bez eskalátorů by to bylo náročnější," vysvětluje mi její správce.

Vláda Hongkongu v minulosti slíbila, že podobných eskalátorů vybuduje na celém velmi členitém a hornatém území celkem sedm. Nakonec ovšem zůstalo jen u plánů. Aspoň prozatím. A není divu. Stavba eskalátoru v centru ostrova, podle kterého byla pojmenována celá bývalá kolonie, stála 30 miliónů dolarů.

mapa
Zobrazit trasu nejdelšího eskalátoru na světě v Hongkongu na větší mapě
autor: mir
Spustit audio