Výživa miminek - dusičnany

4. květen 2004
Vaše téma

Vaše téma dnes určila posluchačka, která se někde dočetla, že pro miminko může být čerstvá zelenina nebezpečná, protože obsahuje vysoké limity dusičnanů. Bojí se ale i výživy umělé - tu přitom lékaři doporučují nejvíc. Jak to tedy s obsahem těchto nebezpečných látek doopravdy je, zjišťovala redaktorka Alžběta Havlová.

Vysoký obsah dusičnanů může miminkům způsobit velmi nepříjemné zdravotní problémy. Pro dospělého člověka dusičnany až tak nebezpečné nejsou. Myslí si to aspoň pracovnice Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jitka Dvořáková:

Jitka Dvořáková: Pokud by se miminku, anebo úplně malinkému kojenci dostalo do potravy velké množství a hodně překročený ten limit, co je pro kojence, tak by to mohlo mít zdravotní následky. Kdysi se říkalo, že dochází k modrání kojenců, ty dusičnany se rozkládají, váží se na hemoglobin, já přesně ten chemický proces neříkám úplně, ale je to poškození okysličování krve.

Vyhláška o limitech pro obsah dusičnanů se bude brzy měnit. Musí být totiž stejná jako ta, kterou má Evropská unie. Jak bude nová vyhláška vypadat, zatím na inspekci nevědí. Každopádně mě Jitka Dvořáková uklidnila, že současná situace není nijak kritická. Spolu se svými kolegy dělá plošné kontroly různých druhů zeleniny a ovoce každý rok. Překročené limity dusičnanů najdou většinou pouze u listové zeleniny.

Jitka Dvořáková: To jsou třeba saláty, špenát, občas se do toho dostane pórek nebo cibulová zelenina, občas červená řepa. To co jsem jmenovala má všechno hodně vysoké limity a to rozhodně není dobré pro malé děti, nebo i pro kojence.

Proto Jitka Dvořáková doporučuje zeleninu, kde překročení limitu téměř nezaznamenali.

Jitka Dvořáková: Je to hlavně plodová zelenina, kde se ty dusičnany málokdy vyskytují, i v kořenové zelenině, mrkvi, málokdy se stane, že k tomu překročení dojde. Takže spíš se orientovat na tyto druhy zeleniny a nebo potom na ovoce, které samo o sobě má ty limity nižší a překročení tady u toho nezjišťujeme.

A teď malá odbočka, která bude zajímat hlavně vegetariány. Některé epidemiologické studie ukazují, že velcí konzumenti zeleniny a ovoce jsou méně ohroženi rakovinou žaludku než ti, kteří zeleninu odmítají. Předpokládá se tedy, že případné negativní účinky dusičnanů, mohou být vyvažovány účinkem prospěšných látek, ke kterým patří známé vitamíny C a E, nebo karotenoidy. Ale zpátky k miminkům. Jaké výsledky má Stání zemědělská a potravinářská inspekce co se týče dětských výživ, které většina dětských lékařů vřele doporučuje?

Jitka Dvořáková: Toto je velmi kontrolovaný sortiment, on má i velmi nízký limit těch dusičnanů a tady prostě nedochází k tomu překročení. Nepamatuji se, že bychom kdy v dohledné době zpátky zjistili překročení. Ti výrobci jsou na to tolik renomovaní, že si toto skutečně hlídají a tady k nedostatkům nedochází.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu