Vylidněná Paříž: Marie Sýkorová zjišťovala, jak se daří místním podnikatelům

Paříž v době pandemie utichla. V jindy rušných ulicích je dnes slyšet zpěv ptáků. Sousedé se začínají zdravit, poznávají své trafikanty nebo pošťáky. Z Paříže se stala trochu vesnice – a místní si to docela užívají.

Před pařížskou radnicí je velice slabý provoz. Zastavuji se s Pierrem a Anne, kteří tu jsou na procházce s dcerou. Z prostranství před radnicí se stalo hřiště.

Čtěte také

„Žije se nám tu jako na vesnici. V centru Paříže je klid a v noci se dobře spí. V ulicích nepřekážejí odhozené koloběžky, kterých je tu jindy spousta,“ pochvaluje si Pierre.

Na ulici v těchto dnes téměř nezaslechnete angličtinu. Vymizeli turisté a čtvrti jsou prázdné. „Bavíme se se skutečnými Pařížany. Poznáváme své obchodníky nebo pošťáky. Prohodíme pár slov s lidmi bez domova v naší čtvrti. Poznali jsme i další sousedy, kteří stejně jako my chodí na procházky s dětmi.

Vylidněná Paříž má svoje kouzlo a lidé jsou si najednou bližší

Lékárna u Avenue des Champs-Élysées má méně klientů. Nechodí sem turisté a starousedlíci odjeli z Paříže. I úředníci z okolních budov teď pracují spíš z domu. Místo tisíce zákazníků denně teď chodí jen stovka.

Hřiště pod Eiffelovkou

U Vítězného oblouku provoz houstne. Trocadéro bývá za normálních okolností plné lidí, hlavně turistů. Na Eiffelovu věž se také přišli podívat jen místní. Děti tady jezdí na kolech a koloběžkách.

Nedaleko Trocadéra má otevřeno květinářství. Funguje s improvizovaným pultem u vstupu. Květináč Dylan otevřel teprve dnes. Nikdo nesmí vejít, objednávky vyřizuje u vstupu. Je to zkouška, vše se ukáže po jedenáctém květnu.

Jde to

Kousek pod Montmartrem je otevřená trafika. Noviny a čas se prodávají. „Mám méně zákazníků, ale zatím to jde,“ uzavírá trafikant Paul.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související