Vyhlášené švýcarské fondue? Stačí vám jeden druh sýra a nejlíp prý chutnají v restauraci

Pokud si chcete ve švýcarské metropoli Ženevě dát fondue, nemusíte restauraci hledat dlouho. Když si ale chcete dát vyhlášené fondue, musíte vyjít kousek do kopce, do takzvané mezinárodní čtvrti, směrem k sídlu OSN. Právě tam se nachází nenápadná restaurace Café du Soleil.

Ke stolu mne usazuje číšník Gerald, který mi rovnou vysvětluje, jak se právě v Café du Soleil fondue připravuje. „Většina lidí dělá fondue třeba z více druhů sýrů. Dvou, tří, možná čtyř... My to děláme z jediného sýra Gruyére. K tomu patří česnek, bílé víno a pak to musíte míchat, aby výsledek byl pěkně tekutý,“ popisuje.

Čtěte také

Tvrdý sýr Gruyére je specialita z okolí Ženevy. Také proto je na fondue obzvlášť oblíbený. Na pití je k fondue nejlepší bílé víno. Kdo nechce alkohol, ten si má podle Geralda dát teplý čaj, studenou vodu by prý fondue nesneslo.

Ulomíte si malý kousek chleba, namočíte ho do fondue tak, aby byl úplně celý obalený. Pak ho vyndáte ven, chvilku počkáte, protože sýr je opravdu horký. A pak si na to dáte ještě trochu pepře,“ říká Geraldova kolegyně Carol.

Po dobrém fondue dobrý dezert

A jestli si Švýcaři dělají fondue i doma? „Záleží na počtu lidí. Pokud budete fondue dělat pro pět šest lidí, pak je to praktické. Ale pro dva nebo tři lidi je to hodně práce. A když k tomu přidáme atmosféru restaurace, tak já myslím, že je lepší si na fondue někam zajít,“ vysvětluje Gerald.

Nabízí mi i dezert. Ten se prý k fondue hodí, protože je částečně ze stejného materiálu, smetany, ze které se dělá sýr Gruyére. „Je to meringue a takzvaná dvojitá smetana. Je to něco mezi šlehačkou a máslem, velmi tučné. Nejdřív ochutnejte smetanu samotnou. Nic zajímavého. Pak si ji dejte i s tou sněhovou pusinkou a to je wow… Prostě namočte pusinku do smetany a dopřejte si.“

Dezert se k fondue hodí, protože je částečně ze stejného materiálu, smetany, ze které se dělá sýr Gruyére

Když po druhém chodu odcházím, je nejtěžší se zvednout. Po misce plné roztaveného sýra a sladké pusince se smetanou se tomu asi nelze divit.

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související