Výbor pro obranu jednal o libanonské kauze, opoziční poslanci prý odpovědi nedostali

10. březen 2016

Poslanci ze sněmovního výboru pro obranu dnes na uzavřeném jednání řešili kauzu pětice Čechů unesených loni v Libanonu. Zjišťovali především, proč s nimi jel i agent Vojenského zpravodajství Martin Psík. Jednání výboru, kam byl pozván i ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun, svolali opoziční poslanci. Nedozvěděli se prý ale prakticky žádné informace.

Jednání sněmovního výboru pro obranu trvalo hodinu a půl. Poslanci po jeho skončení přiznali, že prvních 45 minut řešili jen to, jestli má výbor na informace vůbec nárok. V další části pak pokládali dotazy ministru obrany a řediteli Vojenského zpravodajství. Hlavně opoziční poslanci se ale shodli na tom, že odpovědi na své otázky nedostali.

„Odpovídali vyhýbavě. A jestliže to je podle zákona, kdy pan ředitel jasně řekl, že na to nemůže odpovědět, tak nemůže. Opravdu jsme se podrobnější informace, nebo ty, které bychom už neznali, nedozvěděli,“ poznamenal poslanec Jiří Skalický z TOP 09.

Jediná zásadní informace, která prý na dnešním jednání padla, byla ta, že příští týden by mělo skončit interní vyšetřování Vojenského zpravodajství k libanonské kauze.

„Tato práce bude hotová koncem příštího týdne. Takže my už budeme mít svůj stůl jakžtakž vyčištěný a dokážu si představit, že s tím bychom poslance seznámili,“ uvedl po jednání výboru ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Ministr také zdůraznil, že k odvolání ředitele vojenské rozvědky Jana Berouna nevidí důvod.

Tím rozčílil hlavně opoziční poslankyni Janu Černochovou z ODS. „Přijde mi naprosto nevhodné, že na jednu stranu jedním dechem pan ministr říká, že probíhá nějaké šetření a že nám kvůli tomu nemůže říct žádné informace. Přitom tady sám řekne resumé, že pana Berouna odvolávat nebude. Tak o čem tedy probíhá šetření? A má tedy smysl?“

O roli vojenské rozvědky vypovídal i Fajád

Český rozhlas nedávno upozornil na to, že o roli vojenské rozvědky vypovídal na policii i Libanonec Alí Fajád. Ten byl propuštěn krátce poté, co pětice Čechů přiletěla do Prahy. Podle informací ČRo vypovídal Fajád celkem dvakrát. Jednou loni po svém zadržení a podruhé letos v lednu, krátce před propuštěním z věznice.

Podle několika důvěryhodných zdrojů mimo jiné řekl, že po něm chtěl jeho dnes již bývalý advokát Jan Švarc peníze. Prý mu sdělil, že milion dolarů chce za pomoc tajná služba, další milion má jít na kauci. I ten by pak ale dle domluvy v případě Fajádova propuštění získala tajná služba.

Fajád ale prý do protokolu řekl, že Švarcovu nabídku odmítl. Advokát Švarc zase popírá, že by s takovou nabídkou přišel. „O tom já nic nevím. Rozhodně ne. Milion dolarů pro zpravodajskou službu… Připadá mi to i velmi nelogické.“

Kriminalisté teď zkoumají, zda Fajád mluvil pravdu. A pokud ano, jestli nechtěl advokát peníze získat pro sebe. Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun už označil Fajádovo tvrzení za absolutně nesmyslné.

Fajáda navštívil ve vězení důstojník vojenského zpravodajství

Detektivové ale prý zkoumají ještě jednu linii. Fajád totiž také údajně řekl, že mu Švarc slíbil návštěvu někoho z tajné služby ve vězení. To se nakonec stalo.

Loni Fajáda navštívil důstojník vojenského zpravodajství Radek H. O jeho návštěvě Fajád řekl i policii. Konkrétně vypověděl, že dotazy důstojníka mu připadaly “hloupé“ a že o jeho případu nevěděl téměř nic. Navíc se spolu jen těžko domlouvali. Fajád nemluví příliš dobře anglicky, ale spíš rusky. A ruštinu zase neovládal zmiňovaný důstojník.

Dále pak Fajád vypověděl, že mu Švarc po návštěvě rozvědčíka řekl, že tento muž má vliv a že umí pomoci. Policie proto teď zjišťuje, jakou roli v případu rozvědčík měl a zda jeho návštěvu Švarc pouze nevyužil k tomu, aby z Fajáda vylákal peníze.

Vojenští zpravodajci oficiálně zdůvodňují cestu Martina Psíka do Libanonu tím, že jel zjišťovat informace o kuchaři, kterého loni v březnu unesli v Libyi zřejmě islamisté. I tuto verzi Fajád během výslechu zpochybnil. Doslova řekl, že o žádném kuchaři nic neví. Údajně neví ani o tom, že nějakého takového muže unesli.

Není tak úplně jasné, co jel Psík do Libanonu dělat. Faktem ovšem je, že nejel do země ze své vlastní vůle, ale na rozkaz svých nadřízených.

Kauza Alí Fajád
autor: mch
Spustit audio