Vybíráme nejlevnější chléb: z obchodu, domácí pekárny, nebo klasicky upečený?

27. leden 2014
Šetřete s námi

Na to, jestli je vlastnoručně vyrobený chleba chutnější než ten kupovaný, si musí odpovědět každý sám. Kolik však stojí a jak časově náročná je jeho příprava v domácích podmínkách?

„Kupujeme celozrnný chléb, doma nepečeme. Raději ho koupím,“ popisuje Markéta z Českých Budějovic. Za půlku chleba zaplatí 27 korun. Kdyby použila směs na chleba, utratila by 14 korun.

O vlastním chlebu však přesto neuvažuje. „Na pekárnu v bytě nemáme místo. Přijde mi to zbytečně pracné,“ domnívá se její manžel Míra.

Čtěte také

Ohledně domácího pečení chleba mají v rodině Markéty a Míry jasno. Komu se tedy pečení chleba vyplatí?

I za tisíc korun koupíte slušnou pekárnu

Průměrná cena za kilo bochníku se pohybuje okolo 28 korun, směs na stejný chléb do domácí pekárny vyjde na stejnou cenu. Náklady na vodu jsou minimální a na elektřinu by u průměrného přístroje s hnětením, kynutím a pečením měly vyjít na částku okolo tří korun. Cena za kilo je tedy asi 31 korun.

Započítat bychom však měli také cenu pekárny. „Dražší pekárny automaticky přidávají suroviny do těsta během míchání, ale i za tisíc korun koupíte slušnou pekárnu,“ popisuje Alena Kolaříková ze serveru Žena-in.cz.

Čtěte také

Nejlevnější chléb vás vyjde na tři hodiny práce

Levnější a časově náročnější variantou je klasické domácí pečení chleba. Potřebujete mouku za 13,50 koruny, droždí za 2 koruny, sůl, kmín a vodu do 50 haléřů. V elektrické troubě spotřebujete průměrně 2,5 KWh, propečete tedy asi 3,75 koruny. Celková cena domácího chleba může činit necelých 20 korun za kilogram.

Zaručeně nejnižší cena tradičně upečeného chleba je však vykoupena čtvrt hodinou zadělávání a pak převalováním kynoucího těsta a pečením. Celkově potřebujete na přípravu tři hodiny.

autor: zvl
Spustit audio