Výběr agentury na hlídání dětí

4. listopad 2004
Vaše téma

Službu agentur na hlídání dětí využívají maminky, které si potřebují jen tak odskočit, maminky, kterým profese či nátura nedovolují přerušit pracovní kolotoč i s malými dětmi, ale také cizinci, kteří přijeli navštívit Prahu a láká je noční procházka. Svěřit dítě cizí osobě však vyžaduje pečlivý výběr.

Rozhodli jste se sehnat paní nebo slečnu na hlídání? V inzertních rubrikách je nabídek spousta, i když jsou bez záruky. Vhodnější je obrátit se na příslušnou agenturu.

Borůvková: Pokud bereme někoho nového, vyžadujeme výpis z trestního rejstříku, potvrzení o psychické a fyzické způsobilosti pro práci s dětmi od lékaře a při návštěvě ještě absolvuje krátké školení, my si dotyčného prohlédneme a položíme mu vhodné otázky. Po rozhovoru a zaškolení se rozhodneme, zda je vhodným typem pro tuto práci.

Popisuje práci agentury Borůvka její majitelka Jana Borůvková. V Praze takových agentur najdete mnoho, stačí otevřít internet. Lépe je ale dát na doporučení svých známých nebo lidí, kteří práci té které agentury už vyzkoušeli. Solidní agentury práci takzvaných chůviček pečlivě kontrolují. Jestliže někdo nevyhovuje, rozloučíme se s ním.

Borůvková: Stává se to celkem často, někdo není dochvilný, spolehlivý, nestará se o dítě tak, jak by měl, neplní pokyny objednavatele a ani naše.

Pracovnice jiné agentury - Sweet baby Lucia Zajdová také potvrzuje, že zájemce o práci musí předložit občanský průkaz, čistý výpis z trestního rejstříku a hlavně ověřitelné reference z předešlých míst.

Zajdová: Naše agentura vybírá pečovatelky, které už pracovaly jako vychovatelky a touto činností si přivydělávají nebo jsou zdravotními sestrami či slečny studující na vysokých školách.

Od agentury požadujte písemnou smlouvu a doklad o zaplacení služeb. Také se zeptejte, jakým způsobem své pracovníky vybírá a zda se dokáže s některými nevhodnými zájemci rozloučit.

Zajdová: Některé slečny zkušenost nemají, tak je nemůžeme přijmout.

České i zahraniční agentury dokáží přesně podle požadavků klientů uskutečnit i výběrové řízení na vhodnou chůvu a stává se, že pak taková paní či slečna zůstává u svého svěřence až do období jeho dospívání.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu