Vlastimil Tlustý, poslanec

Pokud se na někoho hodí označení enfantterrible současné vládní koalice a zejména vládní části Občanské demokratické strany, pak je to host dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu. Jeho mateřská politická strana došla tak daleko, že otevřeně mluví o účelové změně pravidel tak, aby bylo možno ho vyloučit z poslaneckého klubu, když už se nepovedlo vyloučit ho z celé strany. Onen poslanec, byvší čelní politik ODS a ministr financí, dnes hraje opět významnou roli. I on může být tím klíčovým nadpolovičním hlasem, který rozhodne o bytí a nebytí Topolánkovy vlády. Vítejte u poslechu pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu, zdraví vás a dobrý poslech přeje Martin Veselovský. Tím, kdo přijal pozvání do studia Českého rozhlasu, je poslanec za ODS Vlastimil Tlustý, dobrý podvečer.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co vlastně podle vašeho názoru, pane poslanče, rozhodne o případném bytí a nebytí této Topolánkovy vlády, co bude to klíčové téma, na kterém se bude, takříkajíc, lámat chleba?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já mohu mluvit jenom sám za sebe ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď jsem apeloval na vaše zkušenosti.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
... může, může rozhodnout mnoho dalších lidí a věcí, v mém případě a budu probírat ty konkrétní problémy a témata, je to ochota vlády a vládní koalice se čelem postavit problémům, přestat zastírat, že existují, zaprvé, že ve státním rozpočtu, tak jak byl předložen sněmovně, je díra v rozsahu několika desítek miliard korun a já se nebudu pouštět do soutěže, jestli je to deset nebo sedmdesát, jisté je, že je tam veliká díra v takovémto rozsahu a já trvám na tom, aby to vláda nejenom přiznala, ale aby taky ve sněmovně jasně ukázala, jakým způsobem chce tento problém řešit, protože to, že nebude růst v příštím roce čtyři celé osm desetiny procenta, to vědí úplně všichni, já netrvám na žádném detailním řešení, já chci, aby ministr financí, případně premiér sněmovně jasně ukázali, že vláda je schopna a připravena se tomuto problému postavit a že ví, jak na to, podobné je to u daní. Já prostě nikdy pod hlavičkou snižování daní nebudu hlasovat pro zvýšení. Pokud si pan ministr Kalousek usmyslel, že bude podle něj a že dvanáct a půl procentní sazba daně z příjmů fyzických osob, která je v platném zákoně, má být nahrazena patnáctkou, tak já prostě ve světle světové finanční a začínající české hospodářské krize zvýšení daní nepodpořím, to všichni dopředu vědí, říkám to od loňského jara a myslím, že všichni tuší, že nemám žádný důvod měnit názor, já jsem připraven na kompromis, já rozumím tomu, že jedni si mohou představovat větší snížení daní, jiní menší snížení daní, kompromis je možný, já jsem na minulém jednání poslaneckého klubu třikrát zopakoval, že jsem připraven jednat, počtvrté už jsem ani nedostal slovo, jestli si někdo myslí, že tuhle tu situaci vyřeší vylučováním odkudkoliv, tak já jsem jist, že mé vyloučení odkudkoliv nevyřeší ani ten daňový problém, natož pak ten rozpočtový.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vzhledem k tomu, že dneska je prvního prosince a reálného času, kdy může Poslanecká sněmovna parlamentu a vůbec nakonec celý parlament rozhodnout o zákonu o státním rozpočtu na příští rok, zbývá opravdu velice málo, je velice obtížné si představit, že by poslanci rozhodovali i například mezi svátky, tak to ohraničme, dejme tomu, třemi týdny ještě času na schválení zákona o státním rozpočtu na příští rok. Sociální demokraté zcela jasně řekli, jaká bude jejich taktika, že se budou snažit dotlačit vládu možná k něčemu podobnému, k čemu byste rád jaksi dospěl vy, a to tak, že kontinuálně nebudou schvalovat programy těch mimořádných schůzí Poslanecké sněmovny, které budou následovat, nejbližší je zítra odpoledne. Připojíte se k nim?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já bych řekl, že takováto metoda je zoufalé řešení a vždycky je otázka, jestli zoufalé řešení je přiměřené zoufalosti situace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A je, nebo ne?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
No, tak v tuhle chvíli to ještě nevíme, já v tuhle chvíli stále ještě doufám a asi by mi leckdo vytkl, že neví, proč ještě doufám, že zítra se ukáže, že vláda a vládní koalice jsou si vědomy toho, že v zoufalé situaci budou zvolena zoufalá řešení a ukáží, že jsou připraveni jednat, protože nebudeli ochota k jednání, tak nic nemůže být dojednáno, pokud setrvají u názoru z minulého týdne, vyloučíme tě a nazdar, no, tak to nikde nevidím žádné světýlko na konci tunelu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, tady jde o ten problém samotného vyloučení, nebo o to, jestli by byli ochotni jednat o nějakých změnách parametrů rozpočtu.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Ochotni jednat, ochotni, ochotni jednat, protože, protože ty dvě věty, co jsem tady popsal, jasně říkají, že východisek je poměrně mnoho, ale je k nim potřeba ochota vůbec přiznat, že ten problém existuje, já prostě nejsem ochoten připojit se k deklarování, které stále ještě pokračuje, že se nic vážného neděje, děje se, krize prostě přichází, vidíme to všichni kolem sebe, já prostě nechci být považován za bývalého primátora města Prahy, který v roce 2002 ujišťoval Pražany, že sice na Šumavě prší, ale v Praze ještě ne a povodeň v Českém Krumlově nic neznamená. Prostě to není pravda, bohužel premiér Topolánek i ministr financí Kalousek už to udělali, když uklidňovali veřejnost, já prostě chci, aby tahle vláda se postavila čelem k problému, který je tady a něco, něco začala dělat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme si to ještě o něco více rozebrat, tak jak je zatím zákon o státním rozpočtu postaven, tedy bavíme se o zákonu na příští rok, tak kalkuluje s růstem HDP ve výši čtyři celé osm desetin procenta, stačila by vám změna tohoto jednoho parametru, nebo požadujete i změny parametrů dalších, jako jsou odhad nezaměstnanosti, odhad inflace a tak dále?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já jsem dokonce mnohem skromnější, protože to, co vy říkáte, už ani nejde. Tím, že byly v prvním čtení u státního rozpočtu schváleny základní parametry, tak s čísly, jako je celkový rozsah příjmů a výdajů, už se nic nedá dělat. To je věc, na kterou jsem upozorňoval při prvním čtení, tehdy marně, nicméně beru tu situaci na vědomí a říkám dobře, nedá se nic dělat, já teď žádám, aby vláda, jak už jsem říkal, ministr financí nebo premiér předstoupili před sněmovnu a informovali, nejlépe na základě usnesení vlády, jaký bude jejich postup v případě, že bude růst menší a menší a menší, já teď nechci nikoho děsit, ale dneska v novinách jsem našel tabulku, ze které vyplývá, že renomované světové nezávislé instituce, když si zprůměrujete jejich čísla, odhadují nula celá osm, já v žádném případě nebudu ten, kdo bude říkat, kolik tam má být napsáno, já jenom říkám, vláda by měla předvést, že ví, jak ty jednotlivé deficity, ať už to bude dvacet, třicet, čtyřicet nebo padesát, bude řešit, jestli to bude řešit škrty, pak samozřejmě kde, jaké výdaje bude škrtat, nebo jestli se chce vydat cestou zvyšování deficitu, zaznamenal jsem ve výrocích jak premiéra, tak ministra financí rozpor, protože jeden jasně zdůrazňoval, že chce jít cestou zvyšování deficitu a druhý, že cestou úspor, tohle ale nemůže zůstat viset ve vzduchu, to musí být jasné při tom jednání, my nemůžeme čekat na to, až se to stane, až se to stane, tak už bude pozdě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud tomu správně rozumím, tak poslanec Vlastimil Tlustý by za okolností těch, že by například vláda vydala nebo se usnesla a bylo to psáno opravdu na papíře, že má přesně daný plán, co dělat v daném případě, když se ukáže, že růst bude výrazně menší než čtyři celé osm desetin procenta, tak vy byste byl ochoten zvednout ruku pro zákon, který je napsán pro růst čtyři celé osm.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já chci, aby vláda jasně přiznala, že ví, že čtyři celé osm je nesmysl, aby vláda jasně řekla, jaké číslo ona považuje za realistické a ten postupný ústup, kdy dneska je ministerstvo financí na tři celé osm, ten je trošku hloupej, já si myslím, že by vláda měla jasně říct, že ona realisticky očekává, a teď já se tomu číslu vyhnu, je to na nich, oni ho mají říct, to číslo ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A proč se mu vyhýbáte?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Protože kdykoliv já cokoliv řeknu, tak to okamžitě je považováno za, za nesmysl, za něco, s čím se musí bojovat, já s tím nechci bojovat, já to chci nechat na nich, já chci, aby přiznali, jaký je stav věcí a chci, aby ukázali plán, jak se s tím stavem věcí vypořádají. Když tohle udělají, jsem připraven podporovat rozpočet, o kterém vím, že čtyři celé osm je nesmysl, stejně jako to vědí oni, ale když něco víte a přiznáte to a ukážete, že víte, co s tím budete dělat, je to snesitelné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A proč vám, pane poslanče, nestačí to ujištění ze strany ministra financí Miroslava Kalouska, který říkal, pojďme teď ten zákon schválit takto, jak je, on je parametricky samozřejmě ještě, řekl bych, proměnlivý, ale pojďme to schválit a ve chvíli, kdy se na začátku roku ukáže, v jakém jsme stavu, jestli recese vypukla, nebo teprve vypukne, tak budeme ty parametry měnit?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Protože už to všechno ví, už je to všechno kolem něj, i on čte ty noviny, i on si umí vypočítat těch nula celá osm, já prostě nechci, aby dál měla vláda a ministr financí hlavu v písku, já chci, aby se vláda postavila k problému, který evidentně existuje a neodkopávala ho, protože to, co vy říkáte, to je v podstatě pokračování prázdného ujišťování, že zatím se nic vážného neděje, až se to stane, my zareagujeme. Já si myslím, že dneska je evidentní, že se vážné věci dějí, vláda musí reagovat okamžitě a nemůžeme nechat projít rozpočet s tvrzením, že věříme čtyři celé osmi desetinám procent.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co by, co by se, pane poslanče Tlustý, tak strašného stalo, kdyby opravdu došlo na ten plán Miroslava Kalouska, tak jak zatím byl prezentován, to znamená, že by se někdy na počátku roku hýblo s parametry a že by se vidělo, jestli půjdeme cestou, že peníze sebereme všem, všem resortům nějakým koeficientem, anebo že by se šlo cestou většího schodku, co je na tom špatného, to je přece řešení, které je relativně logické a ke kterému ta vláda stejně, pokud recese bude, bude dotlačena.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
A já jenom říkám, že už je dotlačena a když už je to tady, tak konejte, když je ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A proč to chcete mít v tom vládním usnesení?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
... když je povodeň, víte, když je povodeň v Českém Krumlově, tak přemýšlejte o tom, jak vypouštět přehrady na Vltavě směrem ku Praze a začněte hned, protože zpětné analýzy toho, co by všechno bylo možné kdyby, už budou k ničemu. Prostě tady jde o čas, já si myslím, že teď je potřeba reagovat a jakékoliv další odklady se mi zdají jako zbytečné a marné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu vy jste sám správně poznamenal, že ve chvíli, kdy hlavní parametry zákona o státním rozpočtu na příští rok prošly prvním čtením, tak ani případnými pozměňovacími návrhy není možno je měnit ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Proto také říkám, že očekávám, že se k tomu vláda postaví, formu nechám na ní, aby to nevypadalo, že bazíruji na tom, jestli to má být usnesení nebo co, já prostě chci vidět vládu a její čelní představitele, že říkají: "Víme, jak to je, počítáme s tím, že růst nebude ani čtyři osm, ani tři sedm, máme připraveny tyto kroky, budeme to z poloviny řešit deficitem, z druhé poloviny škrty, budeme škrtat tady, tady a tady." To je férové řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
I přesto, že tak úplně nesouvisí s tím, jak vypadá zákon o státním rozpočtu na příští rok.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Úplně s tím, úplně s tím souvisí, protože když budete mít k rozpočtu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale to vládní, vládní usnesení, které by eventuelně mohlo být ze strany Topolánkovy vlády, tak nebude mít vůbec žádný vztah k rozpočtu.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
No, tak ale bude ukazovat, že končí éra zastírání tohohle problému a o to mi jde, mně jde o to, aby vláda ten problém nezastírala a postavila se k němu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu poslanec za Občanskou demokratickou stranu Vlastimil Tlustý. Ještě jeden podotek k zákonu o státním rozpočtu, zkusme si představit, že vláda nebude vstřícná tak, jak byste si představoval, k jednání o tom, jaká by mohla přijmout řešení pro případ recese, jste ochoten svým hlasem přispět společně s opozicí k tomu, že vůbec zákon nebude například projednán, pokud budou skrečovány mimořádné schůze, anebo že prostě neprojde?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já jsem tady už řekl, že zoufalé situace vedou k zoufalým řešením. Já jsem neustále vystavován tlaku, kdy mně někdo vyhrožuje, že jestli něco já neudělám, pak se svět zboří, přitom je to ve skutečnosti ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane poslanče, já se vás jenom ptám ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Ne, já vás neobviňuji, já, proboha, neříkám, že vy, já přitom jasně říkám, jak se věci mají, jasně říkám, jaké je východisko, přiznání, že nebude růst čtyři celé osm, ale nějaké jiné číslo a k tomu škrty v rozpočtu, to není nic nerealistického, na to měla vláda čas od září do dnešního dne, dokonce sám premiér někde říkal, že s tím počítá, že to vláda udělá, tak já říkám, proboha, přestaňte vyhrožovat zoufalou situací, ve které se budou lidé chovat zoufale, to jinak nejde, přistupte k tomu jako k předem přesně popsané rozhodovací situaci, budeli jasné, že vláda o tomhle problému ví a hlavně ví, jak ho řešit, pojďme dál, když bude dál trvat na svém a bude říkat: "Buď tady Tlustý kapituluje, buď mávne rukou nad vším, začne mu být jedno, co se děje v České republice, prostě buď se tady k nám připojí, nebo ho zničíme," no, tak mě zničte.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to je otázka zničení poslance Vlastimila Tlustého, která pro tuto chvíli, s dovolením, pane poslanče, sem tak úplně nepatří, mně teď opravdu jde čistě a výjimečně o to, jestli tak, jak se ukázalo v několika minulých hlasováních, kdy se několik poslanců zatím ještě vládní koalice, pak několik poslanců té šedé zóny jaksi mezi oběma formacemi, plus opozice spojili, možná mimoděk, možná domluveně, to už nechme stranou a vládní koalici přehlasovali, a to tak, v tak důležitých věcech, jako že se právě této formaci výsledné podařilo, takříkajíc, skrečovat tu poslední řádnou schůzi Poslanecké sněmovny a teď nás čekají jen mimořádné schůze, byť už je to jen název.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Jestli mohu, rád vysvětlím, proč jsem já nepodpořil program schůze, nepodpořil ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, počkejte, pane poslanče, to mě úplně nezajímá, mě teď opravdu zajímá do budoucna, tak si opravdu představte, že vláda, vláda ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
No, to je stejné, to je stejné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... nebude opravdu příchylná k tomu s vámi o tom debatovat, udělat nějaké usnesení a tak dále ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Už jsem odpověděl v tom případě. To je jednoduchá věta ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak berme to tak, že ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
... když nic, tak nic, to je jednoduché, my jsme vloni v srpnu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Váš hlas, váš hlas tedy v tom případě bude pod stavem, že se prvního první 2009 Česká republika ocitá v rozpočtovém provizoriu.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Ale tak jestli ji má řídit vláda, která na všechno, na všechno mává rukou, která není ochotna přiznat, že jí chybí desítky miliard v rozpočtu, která není schopná říct, co s tím bude dělat, která evidentně dosud nepřiznávala začínající hospodářskou krizi, prostě vláda, která nebude konat, no, tak já si myslím, že ve srovnání s tím se neděje nic tragickýho, to už potom ve srovnání s tím se nemusíme ničeho bát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak opusťme čistou ekonomiku, opusťme zákon o státním rozpočtu na rok 2009 a pojďme se dostat přímo do situace v Občanské demokratické straně, jakým způsobem by podle vás ODS coby vládní strana měla reagovat na tu, řekněme, nabídku sociálních demokratů, pojďme jednat o předčasných volbách, protože pro nás je to priorita, teď jsem tady parafrázoval názor sociální demokracie z minulého týdne.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak to se vlastně tak trochu vracíme k té předešlé otázce a ta zní, za jakou cenu má pokračovat tento dnešní stav, který raději nebudu nazývat, ale takového, někde jsem dneska slyšel, rozpačitého, rozpačitého vládnutí, kam až se s tím dá dojít, za jakou cenu a proč vlastně a zda v takové situaci nejsou jiná východiska, no, samozřejmě, že jsou jiná východiska, já myslím, že je evidentní, že hlavní zaklínadlo této vlády, že bude dělat reformy, se ukázalo jako nenaplněné, já patřím k těm, kteří tvrdí, že dosud žádné skutečné reformy provedeny nebyly a myslím, že je evidentní, že když dosud nebyly provedeny, naděje, že by skutečné reformy byly provedeny, už je mizivá, takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak na druhou stranu, pane poslanče, přiznejme si, to je čistě sémantický problém, čemu řekneme reformy a čemu ne.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
No, tak prostě nic pozitivního, nic pozitivního v našich zákonech, daních, důchodovém pojištění, zdravotním pojištění, co by zásadně změnilo ty systémy a posunulo je k něčemu lepšímu, se nestalo, abychom to řekli jednoduše.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zpátky k té výzvě ČSSD k předčasným volbám coby jediné variantě, kterou oni teď chtějí prosazovat?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak to je otázka, jestli teď už je chvíle na ručník do ringu a já si osobně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to jsou všechno otázky, na které se vás ptám.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
... myslím, že kdyby dneska ODS vedli lidé, kteří vidí trošku dál, než je jeden týden, nebo jeden měsíc, tak by si položili otázku, jestli by tam teďko ten ručník neměli hodit, ale je to otázka pro ně, protože nikdo jiný to za ně nemůže udělat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale pokud úplně dobře vím, tak vy jste stále ještě členem ODS.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
No, tak já, kdybych byl ve vedení ODS, tak bych na grémiu a výkonné radě říkal, hoďte tam ten ručník.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Hodit, hodit tam ten ručník, to je která varianta, protože mimochodem první místopředseda ODS Pavel Bém ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
To je přiznat, že to takhle dál nejde, to je zaprvé ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A on, on přiznává, že to takto dál nejde, ale má jinou variantu ...

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
To je správné, to je správné ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Má variantu tu pod, za podpory prezidenta republiky a na půdorysu voleb z roku 2006 vytvořit menšinovou vládu, která bude mít podporu napříč, to je jiná varianta než tu, kterou by chtěli sociální demokraté.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já bych především řekl, že proti této jeho kritizované variantě nestojí žádná jiná, protože iluze, že je možné to, co takhle dál nejde, ještě dovést do jara 2010, je absolutně absurdní, nepřichází v úvahu, já, já ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A proč by to nešlo?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
No, no, tak já rozumím tomu, že dnešní, dneska členové ODS jsou vyděšeni z představy, že, že to opravdu dál nejde, tomu rozumím, ale ono to fakt takhle dál nejde a že by se takhle dalo doklopýtat ještě rok a půl do řádných voleb 2010, já, já se obávám, že ..., víte, já rozumím tomu, že bourati lidem sny je špatný obor, člověk, jeli zvěstovatelem špatných zpráv, je vždycky ve špatné situaci, ale já se odvažuji tvrdit ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Někteří takoví poslové se i zabíjejí, pane poslanče.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já to na sobě pozoruji, takže ..., v jedné knize jsem si přečetl, že není na světě odpornějšího člověka, než ten, který má pravdu, tak já tomu rozumím, že to lidi neradi slyší, ale doklopýtat do řádných voleb 2010 se mi zdá v tuto chvíli jako nemožné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, a já si, já si dovolím, pane poslanče Tlustý, vám položit úplně jednoduchou otázku, proč je to nemožné, protože když si popíšeme čistě na základě čísel, tak jak je čteme v Poslanecké sněmovně, situaci současné koaliční vlády, tak vidíme, že je ve skutečnosti menšinová, ale s vládnutím menšinových vlád máme už nějakou zkušenost a ono to přece čistě technicky jde, prostě se bude hledat podpora ad hoc pro každý zákon a proč by to nemohlo vydržet rok a půl?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak menšinová vláda ODS do dojednaných předčasných voleb je samozřejmě jedno z řešení, ale ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, teď se bavíme o současném stavu, koaliční vláda, která je menšinová v této chvíli.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
... tam, tam, no, tam, tam chybí jedno slůvko, to není dojednané, to není dojednané a je evidentní, že neníli to dojednané, tak to nemá šanci na úspěch.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak znovu se zeptám proč, proč by to mělo být dojednané, zkuste mi to jen o něco víc osvětlit.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Protože každé takové uspořádání znamená, že, že existuje, vraťme se do roku 1996, lidé dost zapomínají na to, že už v roce 1996 vznikla vláda menšinová, byl dojednán způsob, jak bude existovat, dokonce to tehdy nenašlo ani žádné hanlivé označení, možná proto, že to pomáhal zkonstruovat tehdejší prezident Havel, byla prostě tolerována menšinová vláda Václava Klause, že to potom při Sarajevu všechno špatně dopadlo, to je pravda, ale začalo to jako dojednaná menšinová vláda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a zmínkou o Sarajevu bychom mohli dnešních Dvacet minut Radiožurnálu ukončit poslední otázkou, vy, ptát se vás, jestli jste zaznamenal ty určité signály o případném štěpení ODS, by bylo nošením dříví do lesa, jak velkou šanci dáváte vůbec variantě, že se z ODS odštěpí nějaká euroskeptická skupina a založí novou pravicovou stranu?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak já bych se vrátil k tomu slovu dojednané, protože já si myslím, že tyhle ty úvahy mohou být plané, když teď nastane pokus o dojednání a zbývá na to už strašně málo času, do pátku a do soboty je opravdu málo času ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen podotýkám, do volebního kongresu ODS.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já se odvážím, já se odvážím, protože už jsem to jednou viděl, já se odvážím říct, že když si áčka budou myslet, že vyplení béčka a je jedno, jestli nakonec béčka vyplení áčka, nebo obráceně, když jedni nebo druzí vyplení ty druhé, a to na kongresu ODS o tomto víkendu, tak je nezadržitelné štěpení, nezadržitelný vznik nových politických subjektů, prostě pak se to vydá cestou do pekel, do rozštěpené pravice, a pokud si jedni nebo druzí, áčka nebo béčka, myslí, že, že oni v tom budou nevinně, tak já dopředu se odvážím tvrdit, nikdy si od sebe neodpářou zodpovědnost za to, že tohle dopustili, takže já vyzývám k tomu, kdyby, prosím, ještě mohly do pátku a soboty se áčka s béčkama domluvit a vzájemně se neplenit. A já bych hned, tady deklaruju, se k tomu připojil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A já si dovolím jen takovou malou kuloární informaci, slyšel jsem o tom, že vy údajně, pane poslanče, byste měl být ale s těmi áčky nebo béčky, to už je jedno, jak tu jednu stranu nazveme, ale s tou, která by se měla odštěpit.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Tak pokud by to byla pravda, o to by to bylo cennější, že je vyzývám k tomu, aby toho nechali a hlavně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A je to pravda, je to pravda?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já chci sám za sebe deklarovat, že pokud by zvítězil zdravý rozum, já se k němu s nadšením přidám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A je to pravda, že jste u áček nebo béček, které se chtějí odštěpit?

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Já jsem byl, myslím, velmi systematicky a cíleně vystrkován, vystrkován, jestli se mohu vrátit k jednomu, k jednomu svému výroku, když vůdčí roli přebírala béčka, jak jsem to nazval tehdy hvězdná pěchota, tak jsem začal být logicky vytlačován.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže jste na té straně, která by se eventuelně mohla odštěpit.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
To je úplně jedno, kdo od koho se bude odštěpovat, já jenom říkám, že když nezvítězí zdravý rozum, odštěpování je nezadržitelné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Taková byla poslední slova těchto Dvaceti minut Radiožurnálu, poslanec za ODS Vlastimil Tlustý byl mým hostem. Děkuji, že jste přišel a na shledanou.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Také děkuju, hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, i já vám přeji příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio