Vlasce, plasty i rozbité skleničky. Potápěči v Egyptě se snaží chránit korálové útesy sběrem odpadků

Egyptští a evropští potápěči se dali společně do úklidu korálových útesů. Mimo jiné při příležitosti Světového dne oceánů, který se slaví už přes třicet let. Sběr odpadků z třeba i dvacetimetrové hloubky se ale stává součástí egyptské potápěčské etikety. A jde o hodně. Egyptské korálové útesy jsou světovým unikátem a nadějí na záchranu i těch ostatních, které ve světě odumírají.

Člun zdejší nevládní organizace Hepca vyráží jako každý den ráno z hurghádské maríny. Tentokrát ale není cílem jen monitoring chování výletních lodí. Dnes se jedou čistit přímo korálové útesy.

Sbírání odpadků jako koníček

Mustafa Abdalláh tu sedí na přídi a velí dnešnímu výsadku podmořských uklízečů. „Je to součást kampaně úklidu korálových útesů. Minulý týden jsme byli uklízet na severu Hurghády, teď jedeme na útes zvaný Abú Ramáda. Sjedeme se na místě s loděmi z potápěčských center, na kterých přijedou pomoci potápěči-dobrovolníci,“ popisuje.

Jsou to turisté-potápěči, ale i zaměstnanci a instruktoři místních potápěcích center. Na palubě je i instruktorka Jana Samcová, která žije v Hurghádě už dva roky. „Je to takový můj koníček, kdykoliv mi to pracovní povinnosti dovolí, těchto akcí se účastním, nebo se i sama vydám do vody sbírat odpadky,“ vypráví instruktorka.

Nůž je nezbytný

Jsme na místě, nad korálovými útesy u ostrůvku Abú Ramáda. Jsou tady úvazy pro bezpečné kotvení lodí, aby nepoškozovaly korály – i to je práce organizace Hepca. Abdalláh rozděluje skupinu a ukazuje, kterým směrem se kdo vydá.

Čtěte také

Potápěči se začínají soukat do neoprenů, připravovat lahve, oblékají si rukavice, protože mezi odpadky na dně může být cokoliv. Jana mi ukazuje, že nezbytnou součástí úklidu pod vodou je ostrý nůž. Postupně se všichni vrhají do vody. Z lodi jim pak házejí pytle, do kterých budou potápěči sbírat odpadky.

Asi po hodině už je podávají plné na palubu. Bylo tam dnes na dně něco překvapivého? „Překvapivého ani ne. Klasický nepořádek. Spousta plastů, rozbité skleničky, lahve, kusy dřeva, rybářské vlasce, dokonce i ženské hygienické potřeby. Nůž se dneska hodil.“

Zachovat ekosystém pro další generace

Je to dnes pro potápěče běžné, že když se potápějí a vidí nějaký odpadek, seberou ho a vynesou ven? „Je to vidět víc než dřív. Lidé si toho všimli i díky sociálním sítím. Potápěči, šnorchlisté, mají vodu a ryby tak rádi, že se nechtějí potápět ve špinavé vodě. A řada potápěčských center během výcviku vybízí lidi k tomu, aby lidé odpadky sbírali a zachovali ten ekosystém pro budoucí generace,“ říká instruktorka potápění Jana Samcová.

Potápěči-sběrači odpadků

A že jsou egyptské korálové útesy světovým unikátem, to ví dobře ředitel organizace Hepca Núr Faríd: „Je vědecky dokázané, že egyptské útesy budou posledními přeživšími korály na Zemi. Důvodem je globální oteplování a biologické souvislosti. Egyptské korály jsou tak místem naděje, a všichni by měli pracovat na záchraně posledních žijících korálů na světě.“

Po vymření korálů jinde ve světě tak budou ty odolné, egyptské, genetickou základnou pro obnovu světové korálové populace.

Spustit audio