Vladimír Vondráček

29. květen 2008

Metody používané při sestavování předpovědí počasí, pravděpodobnost dlouhodobých předpovědí, důležitost meteorologie v životě člověka - nejen o tom si povídal čtvrteční host Dopoledního Radiožurnálu meteorolog Vladimír Vondráček s Lucií Výbornou. Zavzpomínal také na svoji dlouholetou spolupráci s televizí. V pátek 30. května bude hostem odborník na sekty a religionista z Masarykovy univerzity David Václavík.

Vladimír Vondráček, který je nyní už meteorologem ve výslužbě, pracoval v Hydrometeorologickém ústavu od roku 1958. Jaké nás podle něj čeká léto? "Na to nemůžu odpovědět. To je v podstatě velký problém světové meteorologie. Oficiální dlouhodobé předpovědi se dělají na měsíc a vycházejí tak na 65 až 70 procent. Teď se to trochu zlepšilo. Já jsem se pokoušel spolu s kolegou o pár sezónních předpovědí, ale zjistili jsme, že s tím nemůžeme jít na trh," odpověděl meteorolog. "Tu atmosféru stále ještě nemáme prozkoumanou, jak by bylo potřeba. A do toho počasí každý vidí, jsme téměř každou vteřinu pod kontrolou," dodal.

Metod dlouhodobých předpovědí počasí je podle Vladimíra Vondráčka hodně. "Patří tam například analogová metoda, kdy se zkoumá z archívu podobnost jednotlivých měsíců. Pak jsou různé statistické metody a samozřejmě numerika, kam patří velmi složité rovnice," přiblížil Vondráček. Dá se předpovědět počasí pro konkrétní místo? "Ty numerické modely jsou natolik dokonalé, že dovedou předpovídat hlavní prvky - teploty a srážky - pro určitou síť bodů, které jsou po 30 až 40 kilometrech v zeměpisných souřadnicích. V rámci jednoho dne je ta předpověď téměř přesná," odpověděl meteorolog.

Vladimír Vondráček byl také více než třicet let komentátorem počasí v Československé a následně i České televizi. Jak hodnotí současné předpovědi počasí na televizních stanicích? "Už jsem si na to zvykl i když ze začátku jsme byli - komořanští meteorologové - trochu skeptičtí. Faktem je, že na komerčních televizích je to více show, ale to je pořádku, nic proti tomu nemám. Nehledě k tomu, že téměř většinou těch rosniček - jak se jim teď říká - jsme zpočátku my meteorologové školili. Musím ale vzdát hold České televizi, kde jsou rosničky vlastně meteorologové," řekl Vondráček.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Vondráčkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.