Vladimír Visokai

15. prosinec 2009

Nejen v dietně náročném vánočním období se jeho čekárna zaplňuje pacienty. Úterní host Dopoledního Radiožurnálu, docent Vladimír Visokai, přednosta Chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, se věnuje léčbě onemocnění trávicího traktu. S Lucií Výbornou si ve vysílání povídal především o tom, jak se moderní medicíně daří bojovat s rakovinou tlustého střeva, která trápí českou populaci víc než jiné. Ve středu 16. prosince bude hostem šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák.

Spolu s Maďarskem obsazuje Česká republika pravidelně první příčku ve statistikách počtu úmrtí na nádorová onemocnění tlustého střeva a konečníku. Proč tomu tak je, není podle Vladimíra Visokaie jednoduché říci.

Příčinou vzniku tohoto typu nádorových onemocnění mohou být vedle genetiky u řady pacientů také nevhodné dietetické návyky nebo špatný životní styl. K rozvinutí karcinomu pak často přispívají i stud nebo obavy, které jim brání navštívit lékaře dříve, než je to nezbytně nutné.

Operace, které Vladimír Visokai na svém oddělení provádí, jsou často velmi náročné a trvají několik hodin. Jak může fyzicky vydržet takovou zátěž? "Říká se, že operatér se necítí," vysvětluje chirurg.

"Nejhůře je na tom druhý asistent, který někdy na operaci dobře nevidí a stojí tam hodiny a hodiny v nejnepříznivějších polohách, drží retraktory... Operující je soustředěn, protože se pohybujeme kolem velkých cév, kde hrozí riziko velkých krevních ztrát, a to napětí člověka vybičuje k tomu, že na únavu nemá ani pomyšlení," popisuje Vladimír Visokai.

Co se naučil na stáži v Japonsku? Jak se dívá na východní medicínu, jejímiž jsou právě Japonci předními reprezentanty? A jakou provedl zatím nejtěžší operaci? Také tyto otázky položila Lucie Výborná Vladimíru Visokaiovi a vy si jeho odpovědi můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Visokaiem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio