Vladimír Teplan

11. březen 2010

Až deseti procentům populace hrozí problémy s ledvinami a celé jedno procento Čechů už vážnými nefrologickými problémy trpí. Také na to upozornil Vladimír Teplan, zástupce přednosty Kliniky nefrologie pražského IKEM, v rozhovoru s Tomášem Pancířem. A po 11. hodině odpovídal na dotazy posluchačů také v on-line rozhovoru. V pátek 12. března bude hostem Pavel Vašák, literární teoretik.

Jedním z největších problémů souvisejících s nemocemi ledvin je podle mnoha odborníků to, že pacient své onemocnění dlouho nerozpozná. A Vladimír Teplan se k hlasům svých kolegů přidává: "Většina chorob ledvin dlouho probíhá skrytě. A to až do pozdních stadií, kdy dotyčnému začne být špatně, má pocity nevolnosti nebo bolestí hlavy."

Aby lékařská věda onemocnění ledvin u pacienta odhalila včas, zaměřuje se především na pacienty, kteří jsou případnými nefrologickými problémy ohroženi více. "Jde například o pacienty s cukrovkou," upozorňuje lékař. A jaké jsou další přitěžující faktory? Vyšší krevní tlak, prodělaná močová infekce nebo imunitní onemocnění.

Hrozí-li, že ledviny zasáhne choroba, varovné příznaky na sebe obvykle nenechají dlouho čekat. Obezita, nadváha, poruchy metabolismu i další takzvané civilizační choroby často ohlašují blížící se problémy právě s močovým ústrojím. A krev v moči a bolesti v bederní oblasti už s takřka stoprocentní jistotou naznačují, že je třeba navštívit lékaře.

Je možné se správným životním stylem chorobě ledvin vyhnout? Jakým způsobem k léčbě a prevenci nefrologických onemocnění pomáhá Světový den ledvin, který připadá právě na dnešek? Jak často by měl člověk v rámci prevence chodit na lékařské kontroly? A proč Vladimír Teplan s nadsázkou tvrdí, že pokud jde o ledviny, je každý z nás milionářem? Také to se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Teplanem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině usedl Vladimír Teplan před monitor počítače, aby zodpověděl ty z posluchačských dotazů, na něž se během vysílání nedostalo. Z přepisu on-line rozhovoru se tak dozvíte nejen to, jaká je vhodná denní skladba tekutin, ale například i jak postupovat v případě nálezu ledvinového kaménku nebo zda může nadměrné pocení ovlivňovat správnou funkci ledvin.

autor: als
Spustit audio