Víta Bártu údajně zadržela GIBS kvůli vynášení tajných policejních informací

1. listopad 2013
Zprávy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v noci údajně zadržela předsedu Věcí veřejných Víta Bártu. Druhým zadrženým je podle serveru Česká pozice plukovník protikorupční policie Jan Petržílek. Případ se prý týká vynášení informací z policie. Inspekce, která se zabývá trestnou činností policistů, ve čtvrtek podle České pozice zapečetila Petržílkovu kancelář.

„Pan Petržílek disponoval vzhledem ke své funkci vysoce postaveného důstojníka protikorupční policie velkým objemem informací. Viděl do policejních databází, měl k dispozici informace o odposleších, které nasazoval útvar,“ řekl Českému rozhlasu redaktor České pozice Martin Shabu.

Vít Bárta zatím není ve vazbě. „Do současné doby Obvodní soud pro Prahu 1 neobdržel návrh státního zástupce na rozhodnutí o vzetí do vazby pana Bárty,“ řekla mluvčí soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová.

„Doufám, že nejde o jedno z televizních zatčení pro kamery ve stylu pana Ištvana, protože pokud ano, tak máme mučedníka. Mám velkou obavu, že si lidé v České republice pletou mediální soud, který probíhá velmi rychle a většinou v neprospěch obžalovaného, a skutečný spravedlivý soud,“ uvedl bývalý poslanec za Věci veřejné Viktor Paggio.

Spekulovalo se o souvislosti s kauzou Lessy

O Bártově zadržení informoval web Novinky.cz, který se odvolává na důvěryhodný zdroj z bezpečnostních složek. Podle serveru tn.cz případ může souviset s nedávným vyšetřováním bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. GIBS odmítla o případu poskytovat informace, když odkázala na zákon o ochraně utajovaných informací.

„Tento dotaz nemůžu s ohledem na zákon o ochraně utajovaných skutečností nijak komentovat,“ odmítla sdělit víc informací také mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Podle advokáta a bývalého vyšetřovatele Václavy Lásky může GIBS konat pouze v trestních věcech, kde prověřuje nebo vyšetřuje příslušníka ozbrojených sborů. Pokud se ale na trestné činnosti příslušníka podílí civilista, má oprávnění zasáhnout i vůči němu.

Vít Bárta se kauze Petra Lessyho opakovaně věnuje na svých stránkách. Vždy užívá spojení vykonstruovaný proces, ale vychází jen z otevřených zdrojů. Je zřejmé, že straní verzi Petra Lessyho, jemuž ale dal za pravdu i soud, když uznal, že se žádného zneužití pravomoci úřední osoby ani pomluvy nedopustil. Za to ho přitom tehdejší ministr vnitra Jan Kubice propustil od policie, čímž celá kauza začala.

Lessy neví, jestli byl Bárta zatčen

Pokud GIBS dál šetří případ Lessyho, kterého soud pravomocně osvobodil, jde podle advokáta Václava Lásky o nezákonný postup.

Verze tn.cz, že si Vít Bárta měl od policie údajně kupovat utajené informace ve prospěch Petra Lessyho, se Láskovi nezdá pravděpodobná. „Osoba Víta Bárty v trestním řízení okolo Petra Lessyho nikdy žádým způsobem nefigurovala, ani tam nebyla jakkoli dotčena, takže by to muselo být něco zcela nového, co by generální inspekce objevila teď,“ myslí si Láska.

Bývalý policejní prezident Petr Lessy u soudu

Pro místopředsedkyni strany Petru Quittovou byla tato zpráva překvapením. Manželka Víta Bárty Kateřina Klasnová zatím situaci nekomentovala, nebere telefon a neodpovídá na SMS zprávy.

autoři: mkr , jšo , psp , dab
Spustit audio