Vít Pohanka

31. březen 2008

V pondělí byl hostem zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu Vít Pohanka. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídal o letošních prezidentských volbách ve Spojených státech, o životě obyčejných Američanů nebo o dopadu recese americké ekonomiky na život rodin v USA. V úterý 1. dubna bude hostem hudebník Jiří Černý.

Do Ameriky spousta lidí odešla za ideály. Celou dobu byla vnímána jako jeden velký ideál. Co si lidé myslí o Americe dnes? "Obávám se, že zejména v Evropě je vidění takové, že Amerika je jenom konzumní společnost, je to země, ze které přichází do Evropy hollywoodské filmy a často podle mnohých názorů pokleslá kultura, což je ale vidění velmi zjednodušené. Amerika je obrovská země, kde žije přes 300 milionů lidí. Takže tu lze nají i leccos jiného než právě tu konzumní kulturu nebo konzumní společnost," uvedl zpravodaj Vít Pohanka.

Jak vypadá typický představitel americké střední třídy? "Snad se nedopustím příliš velké generalizace, když řeknu, že typická středostavovská rodina bydlí v domě, má třeba dvě auta, co se týče majetkových poměrů, a má středostavovské hodnoty. To znamená, že vydává hodně peněz na vzdělání svých dětí, šetří jim, aby se mohly dostat na univerzitu, aby mohly studovat. A typická středostavovská americká rodina má zdravotní pojištění, což v Americe není samozřejmost," přiblížil Vít Pohanka.

Ve Spojených státech nyní vrcholí souboj demokratických kandidátů na prezidentskou funkci. Vítěz svede boj o Bílý dům s republikánským kandidátem. Co nejvíce Američany zajímá, je přitom ekonomika a špatná ekonomická situace ve Spojených státech. "Neviděl jsem nikoho, kdo by přišel o dům," řekl Vít Pohanka, ale připustil, že se lidé krize obávají. Zatím to ovšem podle něho není tak drastické. "Spíš je to na té úrovni, kdy se lidé začínají obávat budoucnosti," dodal zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech amerických Vít Pohanka.

Záznam celého rozhovoru s Vítem Pohankou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio