Vít Klusák a Filip Remunda: Cítíme se být součástí příběhů, které točíme

Jejich dokumenty nemají být pouhou přehlídkou mluvících hlav. A možná i právě proto jsou tolik úspěšné. „Snažíme se balancovat mezi žánry. Občas se nás diváci dokonce ptají, zda některá z postav nebyl herec. K něčemu takovému se však nikdy neuchylujeme,“ shodují se Vít Klusák a Filip Remunda, autoři Českého snu, Českého míru a nově i tří filmů v cyklu Český žurnál.

Jarní novinkou České televize bude cyklus pěti dokumentů Český žurnál, pod třemi z nichž jsou režijně podepsáni právě středeční hosté Lucie Výborné. „Každý z filmů mapuje nebo reflektuje pro nás důležitou událost minulého roku,“ přibližují. „Pochopitelně jsme si tedy vybrali prezidentskou volbu, která loni hýbala snad každým.“

U politiky však Vít Klusák s Filipem Remundou neskončili. „Druhý příběh se inspiroval smutnou událostí, k níž došlo začátkem loňského roku v Tanvaldu. 63letý senior tam zastřelil mladého Roma a to, co se tam vlastně semlelo, bylo obestřeno záhadou. Jde tedy o jakousi dokumentární detektivku,“ popisují.

Třetí film v rámci cyklu Český žurnál přibližuje muže, který není politikem, umělcem ani jinak veřejně činnou osobou – a přesto jej v Česku zná snad každý. „Sledovali jsme příběh řidiče autobusu Romana Smetany, který se proslavil svými tykadly na billboardech,“ uzavírá výčet Vít Klusák.

Jarní neděle na České televizi tak rozhodne budou zajímavé – koneckonců jako jsou i samotní oba dokumentární tvůrci. „Neschováváme se za kamerou,“ podotýká Vít Klusák. „Cítíme se být součástí našich příběhů. Nepovažujeme se za někoho, kdo přináší klíč k tomu, jak by věci měly vypadat.“

Vít Klusák během rozhovoru

V úvodu natáčení prý ani oni dva často nevědí, na počátku jakého příběhu vlastně právě stojí. „Kupříkladu když jsme začínali točit Český mír, dokonce jsme ani nevěděli, zda točíme film proti radaru, nebo pro radar,“ připomínají dokument přibližující debatu o možné výstavbě amerického radaru v Česku.

Vít Klusák a Filip Remunda se svými dokumenty nesklízejí úspěch pouze doma, ale i v zahraničí. Jaký obrázek o Češích si podle nich může cizinec prostřednictvím jejich dokumentů udělat? Také na to se Lucie Výborná svých hostů zeptala.

Padly však i další otázky. Jaký názor během natáčení získali na „tykadlového řidiče“ Romana Smetanu? A umí si podle nich Češi udělat legraci sami ze sebe?

Záznam celého rozhovoru s Vítem Klusákem, Filipem Remundou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio