Vít Klusák a Filip Remunda

3. červenec 2010

Václav Žmolík si do víkendového vysílání Radiožurnálu pozval hned dva hosty, kteří svými dokumenty mnohé pohněvali a ještě víc lidí pobavili. Vít Klusák a Filip Remunda jsou spoluautoři do značné míry provokativních snímků – fiktivní reality show Český sen a dokumentární komedie Český mír, v níž mapují spor o americký radar v Česku.V neděli 4. července bude hostem režisér Bohdan Sláma.

Oba režiséři se chystají na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, kde představí svůj nový snímek Český mír. „Těšíme se na reakci publika,“ potvrzuje Vít Klusák a doufá, že se lidé budou smát. Co je vedlo k natočení dokumentu o americkém radaru? „Ve sporu o radar jsme viděli možnost zamyslet se nad naší společností, kterou radar rozdělil,“ popisuje Filip Remunda hlavní důvod, který jej vedl k zapojení se do natáčení. Zmiňuje také nedostatek informací, který lidé pociťovali a mohl je vést k podepisování petic pro nebo proti výstavbě radaru. „Fascinovala mě výměna vojáků – ruští odešli a na stejné místo se měli vrátit ti američtí,“ přidává svůj názor na celou situaci Vít Klusák.

Filip Remunda a Vít Klusák se nejprve zviditelnili mystifikací Český sen, ve které mapovali reklamní kampaň a otevření fiktivního hypermarketu slibujícího zboží za překvapivě nízké ceny. „Často se nás lidé ptají, jaký podvod zase chystáme. Zaškatulkovali jsme se,“ domnívá se Vít Klusák s tím, že bezprostředně po přiznání pravdy byli kritizováni. Až později byl dokument přijat se zájmem. I v zahraničí se dočkal kladných reakcí. „Problém lidí hrnoucích se k obchodním centrům je všude. Stejně tak reklama, která láká na něco, co lidi v obchodech stejně nakonec nenajdou,“ vysvětluje Filip Remunda.

Václav Žmolík se hostů ptal i na zlaté časy českého dokumentu, o kterých se často mluví. „Lidé už nechtějí vidět jen fikci,“ nastiňují hlavní důvod zájmu o dokumentární filmy. V čem vidí Filip Remunda a Vít Klusák hlavní nedostatek hraných filmů? A jak komentují problémy české společnosti? I to si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vítem Klusákem a Filipem Remundou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.