Viktor Polesný

10. září 2008

Ve čtvrtek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu režisér Viktor Polesný. Jak vnímá rozdíl mezi hraným a dokumentárním filmem? Jaké bylo natáčení nejnovějších pokračování seriálu Nemocnice na kraji města a co nového plánuje na divadle? V pátek 12. září bude hostem režisér Václav Marhoul a válečný veterán Stanislav Hnělička.

Divadelní, filmový a televizní režisér Viktor Polesný mluvil nejen o své aktuální práci v televizi, ale také o chystané podzimní premiéře divadelní hry Harolda Pintera Narozeniny. Připomněl i úspěšnou inscenaci divadla Ungelt Trůn milosrdenství, odehrávající se 11. září 2001 během teroristických útoků na New York.

Moderátorku Lucii Výbornou zajímalo, jak si její host vybírá herce do svých projektů a jestli dává příležitost mladým talentům. "Já se vysloveně snažím obsadit herce, kteří nejsou ještě tolik profláknutí. Nemám rád castingy, a když už je musím absolvovat, tak se snažím o co možná největší míru laskavosti a vstřícnosti. Dělám to jako u dokumentů, povídám si s herci a opatrně zkouším, co v nich je," prozradil Viktor Polesný.

Jako vystudovaný dokumentarista hovořil režisér o rozdílu mezi hraným a dokumentárním filmem: "Snadnější je vyprávět vymyšlené příběhy, které jsou někým napsané a obsazené lidmi, kteří vědí, do čeho jdou. Natáčení obvykle probíhá tak, jak si to režisér představuje. U dokumentu je od prvního natáčecího dne všechno jinak, vše se hroutí a člověk na to musí být připravený. Natáčet dokumenty celoživotně, jako to dělal Jan Špáta nebo Olga Sommerová, je velmi náročné," uvedl Viktor Polesný.

Velkým tématem rozhovoru byla jeho režie nových dílů slavného seriálu Nemocnice na kraji města. Režisér vyprávěl o dramatickém natáčení na pohotovosti: "Filmovali jsme situace po těžké nehodě a ty situace tam mezitím skutečně vznikaly. Samozřejmě v tu chvíli musel štáb pryč." Viktor Polesný usiloval při natáčení o maximální věrnost a měl i řadu poradců z lékařského prostředí. "Hlavně jsme se snažili být autentičtí, takže při natáčení operací museli herci všechno umět," doplnil režisér.

Záznam rozhovoru s Viktorem Polesným i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio