Vídeňskému Comic Conu vládly Hvězdné války. Jaké to tam bylo?

Rakouská metropole nabídla před týdnem bohatou přehlídku nejrůznějších komiksových a filmových hrdinů. Na festival Comic Con vyrazili všichni, kdo milují akční hrdiny, sci-fi příběhy nebo fantasy seriály. Podobné akce se konají po celém světě.

Čtěte také

Kolem mě defilují legie z Hvězdných válek, desítky lidí převlečených třeba za stormtroopery nebo Darth Vadery kráčejí disciplinovaně v řadě a strhávají na sebe pozornost celého sálu. Je to mezinárodní sestava, dnes jí velí Rakušané, ale najdete mezi nimi i Čechy.

Vytiskni si kostým

Jako třeba Lucii, členku 501. legie, mezinárodní organizace, sdružující lidi, kteří nosí kostýmy záporných postav z filmové série Hvězdné války. Pro ni i pro její kolegy představuje festival dvoudenní pracovní zátěž. Nejobtížnější je hned její první část, a to dostat se do kostýmu a pak v něm celý den vydržet.

Skupinky maskovaných účastníků se po směnách střídají u focení, půl hodiny pózují s kýmkoliv, kdo projeví zájem. Lucie se fotí v kostýmu ze Star Wars Battlefront II. „Je celý vytištěný na 3D tiskárně, hlavně jeho tvrdé části,“ doplňuje Lucie s tím, že kostým vytiskla jedna její šikovná kolegyně z legie.

Jak vstoupit do Legie?

Potkávám tady také poměrně hodně Harry Potterů, ale je pravda, že vídeňskému Comic Conu dominují Hvězdné války.

Vídeňský Comic Con 2019

Daňo má na sobě kostým Darth Maula, takže má obličej nabarvený červenočerně a na vyholené hlavě mu vykukuje několik růžků. Nejvíc ale upoutají jeho červenožluté oči. Daňo vysvětluje, že být součástí této legie má velkou štábní kulturu:

„Musíte si podat žádost, vyrobit kostým a ten poslat do Ameriky ke schválení,“ popisuje. Když na kostýmu něco není v pořádku, dostanete instrukce, co a jak opravit. Daňovu převleku například chyběla náušnice a rukavice, což nebylo zas tak náročné napravit.

Fanoušku, otřes se

Zatímco u jednoho malého pódia vysvětluje maskérka, jak se nejlépe nalíčit, abyste vypadali jako Joker, u druhého spolu soupeří bojovníci se světelnými meči. Všemu přihlíží Xena bojovnice nebo celá parta Hobitů z Pána prstenů, kteří si povídají se Spidermanem.

Účast na Comic Conu není nic levného. Kdo chce podpis od jedné z hvězd Stevena Segala, zaplatí v přepočtu necelých 1800 korun. Kdo si chce na pár minut popovídat se současným králem komiksu Frankem Millerem, odejde lehčí o více než 7000 korun. I tak jsou zájemců stovky.

Spustit audio