Veverky na různý způsob. Výstava ve Vědecké knihovně Olomouci představuje unikátní kuchařské knihy

V olomoucké Vědecké knihovně právě probíhá výstava unikátních kuchařských knih z období středověku až po první republiku. Kromě nejstarší kuchařky z roku 1503 mohou návštěvníci obdivovat i nejmenší kuchařku na světě, která je speciální i v tom, že má na sobě poutko na zavěšení na řetízek. „Veverky na různý způsob, většinou ve formě paštik nebo kapoun,“ popisuje kurátorka Petra Kubíčková recepty, které už se nám dnes zdají být poměrně neobvyklé. 

Restaurátorka Marie Strnadová chystá do vitríny vzácné tisky, které musí být při instalaci vypodložené molitanovým klínem, knižní box se pak přichytí na melinexové proužky. Speciální materiál knihám neublíží, protože narozdíl od obyčejné folie se jedná o nekyselý materiál.

Unikátní kuchařky

Kurátorka a historička Petra Kubíčková prezentuje nejstarší kuchařku ze sbírek knihovny - jedná se o knihu z roku 1503. Z dalších nej je možné se pokochat pohledem na nejmenší kuchařku na výstavě, jež má rozměry 24x22 milimetrů. Vídeňská kuchařka z roku 1906 má na svých sto třiceti sedmi stránkách na sto receptů. Součástí výstavy jsou i netradiční recepty na bobří ocas, veverčí paštiku nebo medvědí tlapy. „Lahůdku uděláte z čehokoliv,“ směje se Kubíčková, ale dodává, že narazila i na recepty, u kterých byla poznámka: toto dejte svému nepříteli. To je například případ receptu na slaný koláč se zapečenými úhoři.

Výstava O umění kuchařském trvá ve Vědecké knihovně v Olomouci až do 9. listopadu.

autoři: Blanka Mazalová , zup
Spustit audio

Související