Veverky na různý způsob. Výstava ve Vědecké knihovně Olomouci představuje unikátní kuchařské knihy
V olomoucké Vědecké knihovně právě probíhá výstava unikátních kuchařských knih z období středověku až po první republiku. Kromě nejstarší kuchařky z roku 1503 mohou návštěvníci obdivovat i nejmenší kuchařku na světě, která je speciální i v tom, že má na sobě poutko na zavěšení na řetízek. „Veverky na různý způsob, většinou ve formě paštik nebo kapoun,“ popisuje kurátorka Petra Kubíčková recepty, které už se nám dnes zdají být poměrně neobvyklé.
Restaurátorka Marie Strnadová chystá do vitríny vzácné tisky, které musí být při instalaci vypodložené molitanovým klínem, knižní box se pak přichytí na melinexové proužky. Speciální materiál knihám neublíží, protože narozdíl od obyčejné folie se jedná o nekyselý materiál.
Unikátní kuchařky
Kurátorka a historička Petra Kubíčková prezentuje nejstarší kuchařku ze sbírek knihovny - jedná se o knihu z roku 1503. Z dalších nej je možné se pokochat pohledem na nejmenší kuchařku na výstavě, jež má rozměry 24x22 milimetrů. Vídeňská kuchařka z roku 1906 má na svých sto třiceti sedmi stránkách na sto receptů. Součástí výstavy jsou i netradiční recepty na bobří ocas, veverčí paštiku nebo medvědí tlapy. „Lahůdku uděláte z čehokoliv,“ směje se Kubíčková, ale dodává, že narazila i na recepty, u kterých byla poznámka: toto dejte svému nepříteli. To je například případ receptu na slaný koláč se zapečenými úhoři.
Výstava O umění kuchařském trvá ve Vědecké knihovně v Olomouci až do 9. listopadu.
Související
-
Původní britská kuchyně byla asi opravdu hnusná, říká kuchařka a autorka knihy Londýn prostě žeru
Londýn prostě žeru je kniha, kterou kuchařka Lenka Požárová psala během toho, co pracovala v londýnských restauracích „Chtěla jsem, aby byla stejně pestrá jako Londýn.“
-
Brunch česky? Víkendové debužírování. Jde o to nespěchat, usmívá se autor gastromapy Lukáš Hejlík
Během svých cest po České republice mapuje Lukáš Hejlík podniky, které prezentuje na sociálních sítích, ve vlastní aplikaci a knihách. Kromě toho působí i jako herec.
-
Škola je pro mě koníček, raduje se bývalý šéfkuchař. Žákům ukazuje principy moderní gastronomie
Michal Koch vařil pro významné osobnosti a zkušenosti sbíral i v zahraničí. Pak se ale rozhodl předávat svou lásku k vaření i kuchařské umění mladým.