Větrné elektrárny a ceny nemovitostí

26. říjen 2007
Pod kůži

Sníží větrné elektrárny ceny domů a pozemků? Tak takovou otázku si dávají především lidé na Vysočině, kde se teď projednávají desítky stavebních záměrů. Zpravidla malé obce jsou doslova pod tlakem zkušených obchodníků, kteří jim slibují statisíce korun ročně. Příkladem je vesnička Úhořelka poblíž Havlíčkova Brodu. Příznivci větrníků argumentují především penězi do většinou prázdných obecních pokladen. Odpůrci se zase bojí poklesu cen nemovitostí.

Milan KOPECKÝ:
Jihlavský podnikatel Vladimírem Bílek zaplatil téměř deset milionů korun za rodinný domek v Úsobí na Havlíčkobrodsku. Zastupitelstvo v sousední Úhořilce ale schválilo stavbu elektráren.

Vladimír BÍLEK, jihlavský podnikatel:
Já jsem odcházel z města s tím, že jdu do klidu a do nedotčené krajiny, velmi klesne cena mojí nemovitosti a já se svých práv, pokud se nedomluvím s obcí Úhořelka, hodlám domáhat i soudně.

Milan KOPECKÝ:
Otázka o kolik klesnou ceny domů a pozemků je zatím nezodpovězená. Chybí zkušenosti z České republiky. Sousední Německo je ale má. Je to záležitost té které lokality, zajistil tamní zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek ve společnosti Immobilien Scout 24.

Jiří HOŠEK:
V některých oblastech bývalé NDR ceny nemovitostí poté, co byly obklopeny lesem otáčejících se rotorů, ztratily až třetinu své ceny. /Nesrozumitelné/ ví i o případu, kdy majitel musel slevit až o polovinu, aby svůj domek vůbec prodal.

Milan KOPECKÝ:
A právě toho se obávají lidé zejména Vysočině, která je podle větrné mapy pro stavbu obřích vrtulí ideální. Lidé říkající ano, větrníkům argumentují především penězi, které to do obecních pokladen přináší.

Petr HONSA, starosta Úhořilky:
My, jestliže nesežene nějaký prostředky ať na kanalizaci, anebo opravy a tak dále, takový běžný věci, který v obci potřebujeme, tak ta obec prostě zkrátka nemůže existovat.

Milan KOPECKÝ:
Dodává starosta Úhořilky Petr Honsa. Peníze v kase obecního úřadu nezajímají Olgu Mertovou ze sousedního Chválkova.

Olga MERTOVÁ, obyvatelka Chválkova:
Krásný život na vesnici bez jakýchkoliv továrních komínů a tak má být narušen teď těmito hrůznými monstry. Teďko jsme si postavili domek ve vedlejší vesnici v Dobrohostově. Nepovažuju za důležitý setrvávat dál v krajině, která je takovýmto způsobem zohyzděna.

Milan KOPECKÝ:
Podnikatel Vladimír Bílek ale nejenom on uvažuje v případě dokončení stavby elektráren v Úhořilce na Havlíčkobrodsku o podání žaloby na náhradu škody právě kvůli úbytku ceny jeho nemovitostí. Je to možné? Otázka pro advokáta Petra Zápotočného.

Petr ZÁPOTOČNÝ, advokát:
Samozřejmě, že tu žalobu lze podat. K tomu, aby žaloba na náhradu škody byla úspěšná, je nutný splnění čtyř základních podmínek, a to porušení právní povinnosti. Škoda jako majetková újma, příčinná souvislost mezi porušením povinnosti a tou škodou a dále zavinění.

Milan KOPECKÝ:
Jak ale dodává právník Petr Zápotočný, dokazování nebude jednoduché, jako to u podobných sporů bývá.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu